Vaivaako pistävä kipu polven sisäsyrjällä? Kaksi yleistä selitystä

Mistä polven sisäsyrjän kipu johtuu?:

Pistävä kipu polven sisäsyrjällä voi herättää aiheellisestikin huolta ja kysymyksiä. Tähän vaivaan on kaksi yleistä selitystä: nivelrikko ja nivelsidevammat. Nämä kaksi olisi hyvä ymmärtää, sillä se on ensimmäinen askel oikean hoitomuodon löytämiseksi. Tässä artikkelissa käsittelemme kivun syitä, oireita ja hoitokeinoja. Tavoitteenamme on tarjota sinulle tietoa, joka auttaa tunnistamaan kivun luonteen ja ohjaa sinut kohti asianmukaista hoitoa ja auttaa ennaltaehkäisemään vaivaa jatkossa.

Polven anatomia ja kivun yleiset syyt:

Polvi on monimutkainen nivel, joka koostuu reiden, säären ja polvilumpion luista sekä niitä ympäröivistä nivelsiteistä, jänteistä ja rustoista. Polven sisäsyrjä on erityisen altis kulumiselle ja vammoille, koska se kantaa suuren osan kehon painosta ja on aktiivisesti mukana monissa liikkeissä.

Yleisimmät syyt pistävään kipuun polven sisäsyrjällä ovat usein nivelrikko ja nivelsidevammat. Nivelrikko on yleinen ikääntymiseen liittyvä sairaus, joka aiheuttaa ruston kulumista ja voi johtaa kipuun, jäykkyyteen ja turvotukseen. Nivelsidevammat, kuten ristisiteiden tai sisemmän sivusiteen repeämät, voivat aiheuttaa äkillistä pistävää kipua, turvotusta ja polven epävakauden tunnetta. Muita mahdollisia syitä voivat olla jänteiden ärsytys tai tulehdustilat, jotka niin ikään voivat aiheuttaa kipua polven sisäsyrjällä. Lisätietoa polvikivun syistä laajemmin ja niiden hoidosta löytyy esimerkiksi Mayo Clinicin artikkelista.

Oireiden tunnistaminen ja itsearviointi:

Pistävän kivun tunnistaminen polven sisäsyrjällä ja sen vakavuuden arviointi ovat tärkeitä askeleita, kun aletaan suunnittelemaan asianmukaista hoitoa. Kivun vakavuus voi vaihdella lievästä, satunnaisesta pistelystä voimakkaaseen ja jatkuvaan kipuun, joka häiritsee päivittäistä elämää usein merkittävästi. On tärkeää seurata kivun kehittymistä ja sen vaikutusta polven liikkuvuuteen.

Milloin hakeutua lääkäriin:

 • Jos kipu on erityisen voimakasta tai pahenee ajan myötä.
 • Jos kivun lisäksi ilmenee turvotusta, punoitusta tai lämpöä kipeässä kohdassa.
 • Jos polvi tuntuu epävakaalta tai “lukkiutuu” liikkeiden aikana.
 • Jos kipu estää kävelyn tai seisomisen.
 • Jos kotihoitokeinot eivät tuo helpotusta.

Nämä oireet voivat viitata vakavampaan vammaan tai sairauteen, joka vaatii ammattilaisen arviointia ja mahdollisesti tarkempia tutkimuksia. Lääkäri voi tehdä diagnoosin ja suunnitella sopivan hoitosuunnitelman kivun syyn perusteella.

Itsehoito:

Näihin kahteen vaivaan on olemassa joitakin itsehoitokeinoja, jotka voivat auttaa lievittämään oireita ja edistämään toipumista. Nämä keinot ovat erityisen hyödyllisiä, kun kipu on lievää tai keskitasoa ja kun ammattilaisen hoitoon hakeutuminen ei ole välittömästi tarpeen.

 1. Lepo: Vältä liikuntaa ja kaikkea toimintaa, joka pahentaa kipua. Anna polvelle aikaa levätä ja toipua, erityisesti äkillisen kivun jälkeen.
 2. Kylmähoito: Käytä jääpakkauksia, kylmägeelejä tai kylmäkompressiomansettia kipeälle alueelle 15-20 minuutin ajan useita kertoja päivässä. Tämä voi auttaa vähentämään turvotusta ja lievittämään kipua.
 3. Tulehduskipulääkkeet: Käsikauppatavarana saatavat tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, voivat auttaa hallitsemaan kipua ja vähentämään tulehdusta. Noudata lääkkeen ohjeita huolellisesti.
 4. Kevyt venyttely ja liikunta: Kun kipu alkaa helpottaa, kevyt venyttely ja liikunta, esimerkiksi kävely tai uiminen, voivat auttaa ylläpitämään liikkuvuutta ja vahvistamaan polvea tukevia lihaksia.
 5. Ergonomia ja työskentelyasennon korjaus: Jos istut pitkiä aikoja, varmista, että istuma-asentosi on ergonominen. Käytä tukea polven alla tarvittaessa ja vältä pitkäaikaista polven koukistamista.
 6. Painonhallinta: Ylimääräinen paino lisää rasitusta polville. Painonhallinta ravitsemuksen ja liikunnan avulla auttaa vähentämään polvien liiallista kuormitusta.
 7. Polvituki: Erityisesti nivelrikon ja nivelsidevammojen yhteydessä hyvä polvituki on avuksi. Kir-Fix tarjoaa laadukkaita polvitukia, jotka on suunniteltu tukemaan polvea ja lievittämään kipua.

Muista, että jos kipu on voimakasta, pitkäkestoista tai pahenee, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon.

Diagnostiikka:

Lääketieteelliset hoitokeinot riippuvat kivun syystä. Kun hakeudut lääkärin vastaanotolle pistävän polvikivun vuoksi, lääkäri aloittaa yleensä perusteellisella haastattelulla ja fyysisellä tutkimuksella. Tämä auttaa tunnistamaan kivun mahdolliset syyt. Tarvittaessa voidaan tehdä lisätutkimuksia, kuten röntgenkuvauksia, magneettikuvauksia tai ultraääniä, jotka auttavat tarkentamaan diagnoosia. Joskus voidaan tarvita myös laboratoriotestejä tulehduksen tai muiden sairauksien poissulkemiseksi.

Muista, että nämä vaivat tarvitsevat kärsivällisyyttä ja proaktiivisia toimia niiden hoitamiseksi. Oikeilla apuvälineillä voit kuitenkin tehdä tästä prosessista huomattavasti miellyttävämpää. Muista, että Kir-Fix asiantuntijoineen auttaa mielellään aiheeseen liittyvissä kysymyksissä ja ohjaa oikeanlaisen tuen valinnassa.

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat tarjoukset ja tuoreen blogin sähköpostiisi

Emme lähetä roskapostia! Lue Tieetosuojaseloste.