Työkyvyn ja TULE-terveyden ylläpito

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat eniten alkaneita sairauspäivärahakausia Suomessa. Menetettyjen työpanosten yhteenlaskettu kustannus eläkkeiden ja pitkien sairauslomien osalta on 1,2–2,8 miljardia euroa. Verotuloja menetetään arviolta 100–152 miljoonaa euroa.

Näiden lisäksi tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat suoria kustannuksia mm. sosiaaliturvaan – arvioilta yli 700 miljoonaa euroa vuodessa. Pitkä sairausloma myös pienentää palkansaajan eläkettä. Tällaisia laskelmia ovat tehneet Työterveyslaitos, Kela ja UKK-Instituutti.

Ikävä kyllä tässä ei ole vielä kaikki.

 

Rahan lisäksi menetetään hyvinvointia

 
Liikkuminen edistää kokonaisvaltaisesti sekä kehon että mielen hyvinvointia. Elimistön lämpötila kohoaa ja verenkierto vilkastuu. Nämä vaikutukset kohottavat vireystilaa, terävöittävät tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä sekä parantavat usein mielialaa. Ainakin osa näistä hyödyistä jää saamatta, mikäli tuki- ja liikuntaelinsairaus estää liikkumisen. Hyvä uutinen on se, että laadukas tuki mahdollistaa liikkumisen useimmissa tapauksissa ainakin rajoitetusti.

Pelkkä jumppa ei pelasta – työyhteisö tukee monin tavoin

 
Työntekijä ei elä pelkästä jumpasta – eikä edes leivästä. Työyhteisön merkitys on noussut vahvasti esiin etätyöbuumin keskellä. Monelle hyvä työyhteisö ja yhteenkuuluvuus voivat olla jopa merkittävämpää kuin palkkataso. Yrityksen näkökulmasta tavoitteita ja strategiaa on vaikeaa syöttää kotitoimistoihin valokaapelin läpi. Henkilökuntaa on alettu houkuttelemaan takaisin lähitöihin vaikkapa yhteisen aamiaisen avulla.
 
 
TULE-vaivat ja työkyky – tarinoita elävästä elämästä
Istuimme alas ja keskustelimme Betoniperhe Oy:n henkilöstöjohtaja Petra Rautaparran kanssa. Hän kertoi meille kokemuksistaan työkyvyn ylläpidosta – niin työnantajana kuin itse TULE-vaivoista kärsineenä. Myöhemmin blogistamme on luettavissa tarinoita elävästä elämästä.

Rautaparta valottaa aihetta ensimmäiseksi työnantajan näkökulmasta:

Petra Rautaparta: ”Mikäli työntekijällä on jokin tule-vaiva, kevennetty tai osa-aikatyö voi olla kokonaisvaltaisesti parempaa elämänlaadun kannalta kuin kotiin jääminen”

Betoniperheen tavoitteena on olla alan edelläkävijä ja tiennäyttäjä. Vaikka yrityksen henkilökunta on vielä nuorta eikä heillä ole vielä juurikaan tuki- ja liikuntaelinsairauksia, yhtiö on vakuuttanut henkilöstönsä myös vapaa-ajan tapaturmien varalta. Näin mahdolliset vammat saadaan hoidettua mahdollisimman nopeasti ja poissaolo työstä jää mahdollisimman lyhyeksi. Tämä on sekä työntekijän että yhtiön etu. Myös tässä asiassa Betoniperhe on edelläkävijä.

Kir-Fix: Henkilöstöjohtajana yhtenä keskeisenä työtehtävänäsi on pyrkiä ylläpitämään henkilöstön hyvinvointia ja terveyttä. Miten se tapahtuu käytännössä?

Rautaparta: Haluamme kannustaa kaikkia aktiiviseen ja liikunnalliseen elämään. Liikunta ja urheilu lisää fyysistä suorituskykyä, mutta se myös palauttaa. Se on psyykkisenkin terveyden kannalta erittäin tärkeää.

Työpaikoilla yhteiset liikuntakannusteet voivat saada myös liikuntaan tottumattomat lähtemään liikkeelle, ja pieni ryhmäpaine kannustaa pitämään parempaa huolta itsestä.

Kir-Fix: Millaisia seurauksia pitkällä poissaololla voi olla?

Rautaparta: Pitkäaikainen työttömyys tai sairausloma heikentää työkykyä ja arjen hallintaa. Eduhousen HR-päivilläkin käytiin läpi pitkäaikaistyöttömien palkkaushaasteita, kun jo pelkkä herääminen aamuisin voi olla vaikeaa. Työelämään hyppääminen pitkän tauon jälkeen voi olla todellinen shokki. Pian voi alkaa uusi sairausloma, kun kroppa ja mieli eivät ole tottunut tavalliseen työrytmiin.

 

Kir-Fix: Näin ei tietysti tarvitse olla. Mikä on mielestäsi työyhteisön merkitys tässä?

Rautaparta: Sosiaaliset suhteet työpaikalla ovat tärkeitä erityisesti mielenterveyden ylläpidon kannalta, yhteisöön kuuluminen on erittäin tärkeää. Työyhteisön merkitys nykypäivänä on erityisen tärkeää myös etätyövuosien jälkeen.

 

Kir-Fix: Millainen merkitys osa-aikatyöllä voi olla hyvinvoinnille?

Rautaparta: Mikäli työntekijällä on jokin tule-vaiva, kevennetty tai osa-aikatyö voi olla kokonaisvaltaisesti parempaa elämänlaadun kannalta kuin kotiin jääminen. Fyysinen työkyky pysyy yllä, ja henkinen puoli pysyy tasapainossa työn sosiaalisuuden kautta.
Kiitos Petralle haastattelusta! Pysythän kanavalla: blogistamme voi lukea Petran omakohtaisia kokemuksia polvituen käytöstä ja sen merkityksestä oman TULE-vaivan kanssa tulevaisuudessa.

Betoniperheen slogan sopii mainiosti myös tähän asiayhteyteen. Laadukas tuki mahdollistaa kehon liikkeen aivan kuten laadukkaan valu-toiminnan sen varassa.

Aurinkoista, rentouttavaa ja liikunnallista kesää kaikille!

www.betoniperhe.fi

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat tarjoukset ja tuoreen blogin sähköpostiisi

Emme lähetä roskapostia! Lue Tieetosuojaseloste.