Onko sinulla nivelrikko polvissa, sormissa, jalkaterissä tai nilkoissa?

Silloin turvotus on todennäköisesti tuttu harmi. Onneksi nivelrikon oireisiin löytyy tehokkaita hoitoja, vaikka itse sairautta ei voi parantaa. Turvotukseen auttaa puristus eli kompressio. Tässä blogipostauksessa esittelemme kompressiotuotteita, joilla saat turvotuksen ja nesteen laskemaan niin nilkoissa, polvissa kuin sormissa.

Mistä turvotus nivelrikossa johtuu?

Terve nivelrusto uusiutuu koko ajan, mutta nivelrikossa ruston rappeutuminen saa ylivallan. Ruston vähentyessä niveleen alkaa kertyä nestettä, jolloin se turpoaa. Ylimääräinen neste haittaa nivelen liikkumista ja toimintaa.

Miksi rusto tuhoutuu nivelrikossa?

Ikävä kyllä nivelrikon juurisyytä ei ole saatu tarkasti selville. Ei, vaikka nivelrikko eli artroosi on maailman yleisin nivelsairaus. Suomessakin arviolta miljoonalla on se. Tunnettuja riskitekijöitä ovat ikä, raskas fyysinen työ, ylipaino, nivelen virheasennot ja vammat sekä huono tuuri geenilotossa – erityisesti sormien nivelrikossa.

Nivelrikko voi tulla mihin tahansa niveleen. Eniten sitä esiintyy polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä. Turvotuksen ohella nivelrikon oireita ovat mm. kipu ja jäykkyys.

Miten kompressio auttaa nivelen turvotukseen?

Nesteen kertyminen ja poistuminen kudoksissa menee herkästi epätasapainoon. Turvotus syntyy, kun neste pakkautuu paikoilleen. Voikin tuntua järjenvastaiselta puristaa turvotuksesta jäykkää niveltä vielä lisää.

Mutta turvotus johtuu usein juuri siitä, että paineolosuhteet kudoksessa eivät ole ihanteelliset nestekierron kannalta.

Kompressiotuotteet lisäävät kudoksiin kohdistuvaa painetta niin, että neste kiertää paremmin takaisin laskimoihin ja imusuonijärjestelmiin. Ne ikään kuin pumppaavat pakkautunutta nestettä paineen avulla pois nivelistä.

Esimerkiksi tukisukat luovat jalkaan ulkoista painetta, jolloin lihasten on helpompi kuljettaa verta takaisin kohti sydäntä. Kun verenkierto helpottuu, turvotus vähenee. Lisäksi kompressio tukee vahingoittunutta kudosta ja parantaa aistituntoa

Turvotusta ei kannata sivuuttaa

Turvotus on merkki kehon vaurioitumisesta tai häiriötilasta. Turvotusta voivat aiheuttaa myös niveltulehdukset ja vammat, jotka on syytä näyttää lääkärille.

Pitkittynyt turvotus voi johtua huonosta aineenvaihdunnasta tai liian vähäisestä liikunnasta. Turvotuksesta ei kannata kärsiä, vaan ottaa avuksi kompressiotuotteet. Esimerkiksi kompressiosukkia voi käyttää koko päivänkin.

Jos puristus kerran auttaa, turvonnutta jalkaa tekisi mieli puristaa mahdollisimman lujaa. Näin ei kuitenkaan pidä tehdä.

Kompressiotuotteet jaetaan kolmeen paineluokkaan

Kompressiotuotteiden luoma paine ilmoitetaan elohopeamillimetreillä eli mmHg-yksiköllä – samalla kuin verenpaineen mittaamisessa. Mitä korkeampi mmHg-luku on, sitä enemmän se virkistää aineenvaihduntaa ja verenkiertoa.

Tiukinta lääkinnällistä kompressiota (jopa 40 mmHg) saa käyttää vain lääkärin tai muun ammattilaisen suosituksesta. Muita kahta vahvuutta voit huoletta käyttää helpottamaan oloa, kun raajat tuntuvat pökkelöiltä tai väsyneiltä ja raskailta.

Kir-Fixiltä saat kaikkien paineluokkien kompressiotuotteita. Seuraavaksi esittelemme muutamia.

Mieto kompressioluokka (1): 12–17 mmHg

Nämä tuotteet sopivat turvotuksen ennaltaehkäisyyn sormissa tai jaloissa sekä väsymyksen lieventämiseen jaloissa.

Keskivahva kompressiotaso (2): 18–22 mmHg

Keskivahvat kompressiotuotteet tehostavat verenkiertoa, jolloin lihakset saavat enemmän happea. Tuotteet vähentävät turvotusta ja väsymyksen tunnetta. Ne myös tukevat polvea tai nilkkaa pysymään oikeassa asennossa.

Nämä Kir-Fixin  polvituet ja nilkkatuet sopivat niin liikuntaan, palautumiseen kuin turvotuksen ehkäisyyn.

Vahva kompressiotaso (3): 22–27 mmHg

Kolmosluokan kompressiotuotteilla hoidetaan voimakasta turvotusta, laskimovaivoja ja tulehduksia.

Näitä tuotteita tulee käyttää vain lääkärin määräyksestä.

Millä muulla kuin kompressiolla voit helpottaa nivelrikon oireita?

Kompressiohoitoon kannattaa yhdistää myös kylmähoitoa. Lisäksi ravintolisistä kuten kollageenistä ja hyaluronaatista saattaa olla apua, onhan nivelrikko koko nivelen ja sitä ympäröivien kudosten sairaus.

Liike on lääke myös nivelrikkoiselle – toki kivun rajoissa. Liikunta parantaa nivelen aineenvaihduntaa ja liikkuvuutta sekä ylläpitää nivelruston rakennetta.

Nivelrikko ei merkitse liikuntaharrastuksesta luopumista! Apu voi löytyä oikeanlaisesta niveltuesta. Ota yhteyttä Kir-Fixiin, niin apuvälineasiantuntijamme etsivät sinulle parhaan vaihtoehdon

Yksityinen: Artilane juotava kollageeniravintolisä

29,00 225,00 

Imak artroosikäsineet harmaa

29,90 

Imak artroosisukat

34,90 

Neste pois polvesta kotikonstein – näin onnistut

Turvotus polvessa voi johtua nesteen kertymisestä nivelrikon seurauksena. Kotona voit helpottaa turvotusta kompressiotuotteiden, kuten polvitukien avulla, jotka lisäävät painetta kudoksissa ja edistävät nesteen kiertoa. Lisäksi säännöllinen, kivun sallima liikunta parantaa nivelen aineenvaihduntaa ja auttaa pitämään nivelruston kunnossa. Käytä kompressiosukkia tai -tukia ja huolehdi aktiivisesta liikunnasta nivelrikon oireiden hallinnassa. Myös kylmähoito voi olla tarpeen nesteilyn vähentämiseksi.

Nesteen tai turvotuksen poistaminen polvesta kotikonstein, 8 tapaa:

  1. Kompresiosukat tai -polvituet: Lisää painetta kudoksissa, mikä edistää nesteen kiertoa ja vähentää turvotusta.
  2. Kylmähoito: Levitä kylmäpakkaus turvonneelle alueelle vähentämään turvotusta ja lievittämään kipua.
  3. Kohoasento: Nosta polvi sydämen tasolle tai korkeammalle vähentääksesi nesteen kertymistä.
  4. Kevyt liikunta: Kuten kävely tai vesijumppa, mikäli kiputila sallii. Auttaa parantamaan verenkiertoa.
  5. Ravintolisät: Kuten kollageeni tai hyaluronaatti voivat tukea nivelten terveyttä.
  6. Hieronta: Kevyt hieronta voi edistää nesteen liikkumista pois turvotusalueelta.
  7. Nesteytys: Riittävä vedenjuonti auttaa kehoa poistamaan ylimääräistä nestettä ja kuona-aineita. Myös kahvi tai tee ovat hyviä vaihtoehtoja.
  8. Vähäsuolainen ruokavalio: Suolan vähentäminen auttaa vähentämään nesteen kertymistä kehoon.
  9. Lepo: Varmista, että annat keholle tarpeeksi aikaa toipua, erityisesti jos turvotus johtuu vammasta.
  10. Asennon vaihtelu: Vältä pitkiä aikoja samassa asennossa istumista tai seisomista, mikä voi pahentaa turvotusta.

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat tarjoukset ja tuoreen blogin sähköpostiisi

Emme lähetä roskapostia! Lue Tieetosuojaseloste.