Teuvo ”Tepi” Saarentola nauttii padel-urastaan – polvituki lyö nivelrikon

Nivelrikkoa ei voi pysäyttää. Mutta ei voi pysäyttää sinuakaan, kun mukana menossa ovat Team Kir-Fix ja hyvät polvituet. Voit jatkaa jopa liikunta-alan ammattilaisena. Elävänä esimerkkinä toimii padel-valmentaja Teuvo Saarentola, Coach Tepi.

#ratkaisevatuki

Hei Katja,

Terveisiä täältä Espanjasta, täällä on kanssa alkanut talviaika. Aamuisin ja iltaisin on aika viileä ja vaatii toppatakkia jo päälle, mutta päivällä kun aurinko paistaa niin auringossa + 17–22 C° eli päivällä Suomen kesä.

Polvituet on olleet hyvät ja kovassa käytössä, valmennuksia tosi hyvin, joten tuet on ollut kovassa käytössä!

Povi ei kipeydy ja ei tule ärsytystä, kun käytän niitä, heti jos olen ilman kentällä valmentamassa muutaman tunnin niin huomaa että tulee kipuja (jos unohtaa ottaa tuen mukaan). 

Ilman tukia en olisi pärjännyt näin hyvin, ne olleet minulle suuri apu.

Kiitos siitä
Terveisin Tepi

Tällaisia palautteita on ihana saada asiakkailta. Kiitos Tepille viestistä, joka lämmittää pitkään polvitukimyyjän mieltä Suomen pakkasissa.

Päätimme jututtaa Tepiä hieman lisää polvitukiasiasta. Lisäksi löydät blogin lopusta Katjan ohjaaman nivelystävällisen jumpan sekä tietolähteitä nivelrikon lääkkeettömästä hoidosta.

Teuvo ”Tepi” Saarentola: ”Yksilöllisen polvituen ansiosta olen voinut jatkaa padel-valmennustyötä ja pelaamista.”

Kir-Fix: Kerro meille mittavasta urheilu-urastasi! Nuorempana olet mm. kilpaillut useissa lajeissa SM-tasolla.

Tepi: Nuorena päälajini oli yleisurheilu ja korkeushyppy, josta kävinkin nappaamassa kolme SM-kultaa ja kolme SM-hopeaa. Ennätykseksi jäi 214 cm. Nuorena harrastin useita eri lajeja, mm. lentopalloa, pesäpalloa ja jääkiekkoa.

Myöhemmin tuli kuvioihin tennis, jossa pääsin 55 vuotta täytettyäni edustamaan Suomea MM-kisoihin Helsingissä. Tämän jälkeen padel vei mennessään, ensin pelaillen. Sitten siirryin vastuuvalmentajaksi Padel Club Finlandiin useammaksi vuodeksi. Nykyisin teen valmennusta yrittäjänä.

Kir-Fix: Oikeaa polveasi alkoi harmillisesti vaivata nivelrikko. Millaisia oireita se on aiheuttanut?

Tepi: Ajan ja iän myötä jalat ovat taipuneet ns. längelle ja polven sisäpuolen nivelpinta ovat lähes luu luuta vasten. Tämä aiheuttaa kipua, turvotusta ja mahdollista tulehdustakin polveen. Valmentaessa muita olen paljon jalkojen päällä. Se aiheuttaa rasitusta polveen, mutta tuki helpottaa oireita.

Kir-Fix: Millaisia polvitukia olet käyttänyt?

Tepi: Ensin käytin kevyempää kangasmaista tukea, jonka idea on oikaista jalan asentoa, jolloin nivelet eivät pääse hankaamaan niin paljon vastakkain. Tuki myös puristaa ja sillä tavoin helpottaa nivelrikon oireita. Tällä tuella pääsin alkuun. Nykyisin käytän minulle räätälöityä tukea.

Kir-Fix: Me saimme palvella sinua juuri tuon räätälöidyn tuen hankinnassa. Millainen homma se oli?

Tepi: Nivelrikko on todettu lääkärin vastaanotolla, mikä helpottaa oikeanlaisen tuen hankintaa. Kir-Fixiltä löysin oikeanlaiset polvituet vaivaani. Sain apua yksilöllisen tuen mittauksessa sekä tuen valinnassa. Itselleni jäi valittavaksi tuen väri, joka kuulemma on haasteellisin tehtävä.

Kir-Fix: Millainen merkitys hyvällä polvituella on ollut urheilu-urallesi?

Tepi: Yksilöllisen tuen ansiosta olen saanut siirrettyä tekonivelleikkausta myöhemmäksi, ja olen voinut jatkaa padel-valmennustyötä ja pelaamista. Peliura jatkuu ja vieläpä paremmin, kun minulla on Kir-Fixin polvituki apuna. Padel-pelaajana olen edustanut seniorisarjassa Suomea muutamissa EM- ja MM-kisoissa.

Valmentajana ja paljon kentillä olleena voin sanoa, että aika monella on polvessa jonkinlainen tuki. Uskoisin että he saisivat paremman ja kohdistetumman tuen Kir-Fixin mallistosta.

Kir-Fix: Miten polvituki on helpottanut elämääsi kentän ulkopuolella?

Tepi: Päivittäinen arkiliikkuminen on helpottunut. Yötkin ovat helpompia, kun päivittäinen opetus ja pelaaminen ei ole ärsyttänyt polven aluetta. Yleinen harhaluulo on, että tuki veisi lihakset. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan liikun paremmin tuen kanssa ja se vahvistaa lihaksia.

Kiitos Tepille kokemuksiensa jakamisesta. Menestystä kentille tulevaisuudessakin!

Mutta mitkä ovat ne polvituet tarkalleen, jotka Tepi mainitsi sähköpostissaan?

Hyvä polvituki nivelrikkoon: Action Reliever vähentää kipua ja turvotusta

Action Reliever -polvituessa on tehokas unloading-mekanismi eli tuki siirtää kuormitusta polven paremmalle puolelle. Kipu hellittää, kun nivelrikkoisen puolen kuormitus kevenee. Tuesta onkin saatavana kahta vaihtoehtoa sen mukaan, kummalla puolella polvea nivelrikko on (mediaali- tai lateraalipuolen artroosi). Tuesta löytyy myös turvotusta vähentävä kompressio.

Action Reliever on tehokas mutta ohut polvituki niin arkeen kuin juhlaan. Se mahtuu hyvin housujen alle ja on näppärä pukea magneettisten pikalukkojen ansiosta.

Kokemuksia Action Reliever -polvituesta – näitä Tepiltä kysytään usein

 1. Vaikuttaako polvituki liikkumiseen?
  Pystyn liikkumaan tuen kanssa paremmin kuin ilman tukea.
 2. Miten se vaikuttaa?
  Liikkuminen on kivuttomampaa, pystyn nukkumaan ilman mitään kipuja, ei tarvitse syödä kipulääkkeitä.
 3. Mistä niitä saa?
  Kir-Fix Oy, Vantaa

Rungollinen mittatilauspolvituki

Entä jos kaupan hyllyltä löytyvä polvituki ei olekaan esimerkiksi istuvuudeltaan täydellinen? Näin kävi Tepi Saarentolalle, kun hän tuli Kir-Fixin apuvälinemyymälään sovittamaan rungollista tukea. Totesimme, että paras ratkaisu hänelle on mittojen mukaan valmistettu yksilöllinen polvituki. Myös tyyliseikat otetaan huomioon. Värin valinta onkin vaikein osuus asiakkaan kannalta yksilöllisen tuen hankinnassa, kuten Tepikin haastattelussa totesi.

Lääkkeetöntä eli konservatiivista hoitoa nivelrikkoon

Nivelrikko on etenevä sairaus, johon ei ole parantavaa lääkettä. Sitä voi kuitenkin lievittää monilla lääkkeettömillä hoidoilla, joita ovat esim.:

 • oikeanlainen liikunta
 • ravinto
 • tarvittaessa painonpudotus
 • nivelten tukeminen
 • fysioterapia

Nivelrikko aiheuttaa kipua koko nivelen alueelle, ja liikunta on haasteellista. Mutta kyllä Kir-Fix keinot keksii!

Nivelystävällinen jooga

Kirsi Kankaanpää, palautumisvalmentaja, joogaopettaja (Joogaa Ihan Kaikille Suomi, www.energiaaarkeen.fi) on suunnitellut Kir-Fixin lukijoille omat joogat:

Tuolijooga

Nivelystävällinen jooga

 

Lisäksi voit osallistua nivelystävällisiin joogiin Suomen nivelyhdistyksen kautta.

Kir-Fixin toimitusjohtaja Katja ohjaa Suomen nivelyhdistyksessä Vantaalla nivelystävällistä joogapilatesta.

Katso ajat ja ilmoittaudu täällä:
https://nivel.fi/tapahtumat/nivelystavallinen-joogapilates-vantaa-2024-02-16/

Lisätietoa polvi- ja lonkkanivelrikon konservatiivisesta, lääkkeettömästä hoidosta:
https://www.kaypahoito.fi/sll20342

Kir-Fixin väki toivottaa onnellista uutta vuotta 2024. Jos kuitenkin epäonni potkaisee nivelvaivojen muodossa, niin muista silloin Team Kir-Fix. Aina löytyy ratkaiseva tuki.

Pysytään liikkeessä!

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat tarjoukset ja tuoreen blogin sähköpostiisi

Emme lähetä roskapostia! Lue Tieetosuojaseloste.