Temppupotkulautailija Niko Kylmälä kuntoutti itsensä vuodessa polvileikkauksesta MM-hopealle

Niko Kylmälälle scoottaus on elämäntapa. Vakava polvivamma pysäytti kaiken marraskuussa 2020. Niko kertoo nyt tarinansa antaakseen toivoa samassa tilanteessa oleville. Kamalan kuuloisestakin vammasta voi toipua takaisin elävien kirjoihin.

Temppupotkulautailussa eli scoottauksessa tehdään temppuja kuten voltteja ja hyppyjä lajiin tarkoitetulla temppupotkulaudalla joko kaupunkiympäristössä tai skeittiparkissa.

Niko Kylmälä on scootannut lähes 15 vuotta, yli puolet elämästään. Scoottaus on Nikolle elämäntapa, joka on vienyt hänet näkemään maailmaa ja tuonut myös monia hyviä ystäviä.

Vakava polvivamma pysäytti kaiken.

Toipuminen on vaatinut kosolti kärsivällisyyttä ja roppakaupalla treeniä. Ehkä vähän Kir-Fixiäkin.

Haastattelimme Niko Kylmälää hänen kuntoutumisestaan polvileikkauksesta. Kiitos Nikolle tarinansa kertomisesta!

Katsopa blogin lopusta taidokkaat Nikon scoottausvideot sekä esimerkit Kir-Fixin tuista, jotka turvaavat vauhdikastakin menoa.

Temppupotkulautailija Niko Kylmälä saavutti MM-hopeaa Barcelonassa 2021 kuntoutuessaan polvivammasta. Kuvaaja: Shelby Grimnes

Niko_kylmala_voittaa_hopeaa

Niko Kylmälä: ”Ajattelin, että jos todella haluan selvitä tästä, minun pitää tehdä kaikkeni polven kuntouttamiseksi.” 

Kir-Fix: Urheiluvammat ovat tulleet sinulle valitettavan tutuiksi. Marraskuun 2020 loukkaantuminen oli vakavin. Mitä tapahtui?

Niko: Onnettomuus tapahtui skeitatessa, jota myös välillä harrastan. Tempusta laskeutuessani oikea polvi vääntyi sisäänpäin, ja polvilumpio meni kokonaan pois sijoiltaan. Tajusin jo tilanteessa, että nyt kävi pahasti. Olin kokenut pari vuotta aiemmin senkin, kun molemmat lumpiot menevät osittain sijoiltaan. Nyt tapahtui jotain paljon pahempaa.

Lääkärissä magneettikuvia ja polven tuomiota odottaessani olo oli toivoton. Kävin mielessäni läpi kaikki mahdolliset skenaariot. En ollut kuitenkaan valmistautunut siihen, että polvi pitäisi leikata.

Kir-Fix: Miltä tuntui kuulla, että polven kuntoon saaminen olisikin tällä kertaa hieman isompi projekti?

 

Niko: Leikkausajan sain onnekkaasti jo viikon päähän. Minulle tehtiin uusi nivelside pitämään polvilumpiota paikallaan.

Mutta kun kuulin, että leikkauksesta toipuminen vaatisi kuuden kuukauden tauon scoottauksesta, olo oli aika haikea. Puoli vuotta tuntui todella pitkältä, sillä aikaisempien loukkaantumisten aiheuttamat tauot olivat olleet pisimmillään pari kuukautta.

Ainut lohtuni oli, että minulla olisi talvi aikaa kuntouttaa polvea. Parhaassa tapauksessa se olisi kesän alkaessa jo urheilukunnossa.

Edessä oli kuitenkin pitkä ja vaikea matka polvea fysioterapiassa kuntouttaen.

Kir-fix: Miten kuntoutus lähti sujumaan? Mikä oli vaikeinta?

Niko: Heti loukkaantumisen jälkeen olin etsinyt netistä polvivamman kuntouttamiseen liittyviä artikkeleita. Niistä sain hieman toivoa. Ajattelin, että jos todella haluan selvitä tästä, minun pitää tehdä kaikkeni polven kuntouttamiseksi.

Alku oli vaikein. Pelkkä polven taivutuksen ja kävelyn aloittaminen tuntui todella vaikealta ja pitkältä prosessilta.

Kir-Fix: Läksit siis liikkeelle lähes nollasta polven käytössä. Mikä motivoi sinua eteenpäin?

 

Niko: Pienet onnistumiset sekä edistyksen huomaaminen kasvattivat motivaatiota treenata yhä enemmän ja kovempaa. Motivaation ansiosta kuntoutus sujuikin hyvin.

Kuntoutusprosessissa minua auttoi paljon skeittaukseen ja lumilautailuun erikoistunut fysioterapeutti Matti Hänninen.

Matin tekemien treeniohjelmien ja rankan kuntoutuksen ansiosta pääsin kuin pääsinkin scoottaamaan jo toukokuun alussa. Pienillä askelilla aloittaen scoottaus alkoi tuntua jo kesän mittaan aika normaalilta.

Kir-Fix: ”Aika normaalista” etenit muutamassa kuukaudessa huimiin tuloksiin: MM-kisamitaliin.

Niko: Syksyllä 2021 osallistuin ensimmäistä kertaa scoottauksen maailmanmestaruuskisoihin Barcelonassa. En ollut kisannut loukkaantumisen jälkeen, joten edellisistä kisoista oli yli vuosi.

Polvi oli kuitenkin kuntoutunut niin hyvin, että tulin kisoissa toiseksi.

Tämä on yksi hienoimmista asioista, mitä olen saavuttanut scoottauksessa. Olen edelleen todella iloinen, että sain kuntoutettua polven riittävän vahvaksi, jotta tämä oli mahdollista.

Kir-Fix: Onnittelut mahtavasta saavutuksesta niin scoottauksessa kuin kuntoutuksessa! Mitä polvellesi kuuluu nyt?

 

Niko: Polvivammojen kuntoutus on aina pitkä prosessi. Saattaa kestää vuosia, että polvi alkaa toimia aivan normaalisti. Kuntoutus jatkuu minullakin edelleen, vaikka loukkaantumisesta on jo yli kaksi vuotta.

Viikoittaiset treenit ja hyvät alkulämmittelyt ennen scoottausta auttavat polviani pysymään hyvässä kunnossa.

Olen pystynyt scoottaamaan ja kisaamaan aika normaalisti, vaikka pientä takapakkia tulikin treenien jäädessä liian nopeasti pois. Nyt kuitenkin jo tiedän, miten polvi käyttäytyy missäkin tilanteessa, eikä kipuja ole enää ollut pitkään aikaan.

Polvi-, nilkka- ja rannetukia urheiluvammojen ennaltaehkäisyyn

 

Oma sitkeä tahto sekä lääketieteen ja kuntoutuksen ammattilaisten osaaminen pystyvät voittamaan kovatkin haasteet. Nikon kuntoutustarina toimii tästä esimerkkinä.

Ja tukena aina Kir-Fix!

Tässä muutamia nilkka-, ranne- ja polvitukia, joita Niko Kylmälä on testannut  scoottausharrastuksessaan:

Polvituki Push Sports

Polvituki soveltuu hyvin huippu-urheiluun. Tuki  on kevyt, hengittävä ja vakaa. Lehtijouset muovautuvat polven liikkeisiin. 

Kompressio polvituki Push Sports | Kir-Fix Oy

Nilkkatuki Breg Wraptor

Urheilijalle ja arkiliikkujalle nilkkavammojen ennaltaehkäisyyn ja kuntoutukseen. Estää nilkan sivuttaisliikkeet ja mahtuu hyvin kenkään.

Rannetuki Push Sports

Sopii hyvin skoottaukseen tai pyöräilyyn. Tuki tukee rannetta sallien pienen liikkeen. Kämmen puolelle ei tule pitkää lastaa, joka haittaisi esim. tangosta kiinni pitämistä. Huippu-urheilijoiden suosima rannetuki!

Niko Kylmälän scoottausvideoita

Niko scoottaamassa heti kuntoutuksen jälkeen 2021.

Viikon kuvausreissu Barcelonaan 2021

2021–2022 kuvattua videota

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat tarjoukset ja tuoreen blogin sähköpostiisi

Emme lähetä roskapostia! Lue Tieetosuojaseloste.