Tältä sivulta löydät tuottamamme puheohjelmasarjan Irti sarjavammautujuudesta. Ohjelmassa toipuva sarjavammautuja Jyri Paavilainen haastattelee fysioterapeutti Jarkko Räsästä sekä Kir-Fixin liikuntatukien asiantuntijaa Tero Valtosta.
Ohjelman jaksojen opeilla ennaltaehkäiset vammoja, helpotat niistä toipumista sekä pienennät riskiä uudelleenvammautumisesta.
Jakso 1 – Miksi vanhetessa vammautuu helpommin / useammin?
Tuntuuko siltä, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä herkemmin on telakalla? Tähän on paitsi fysiologisia, myös käyttäytymiseen liittyviä syitä. Tässä jaksossa Jyri ja Jarkko perkaavat, miksi aikuisena tulee (tai ainakin vaikuttaa tulevan) enemmän vammoja kuin varhaisemmalla iällä.
Jakso 2 – Miten nilkka- ja polvivammat syntyvät?
Jotta voisit ennaltaehkäistä nilkka- ja polvivammoja, voi olla hyödyllistä ymmärtää, mistä niiden synty johtuu, ja mitä tapahtuu vammautumishetkellä.
Fyssari-Jarkko niputtaa aiheen nätisti pakettiin, jotta sinun ei tarvitsisi tehdä niin nilkallesi tai polvellesi.
Jakso 3 – Vammojen hoito ja toipuminen
Pääsikö käymään niin ikävästi, että loukkasit nilkkasi tai polvesi? Mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä, että välttää vakavammat seuraamukset – ja onko keinoja lyhentää telakallaoloaikaa?
Jakso 4 – Vammojen ennaltaehkäisy
Ihanteellista luonnollisesti olisi välttyä vammautumiselta kokonaan. Mitä keinoja tähän on – ja miksi niin moni ei hyödynnä niitä?
Jakso 5 – Apuvälineet ja niiden tehtävä
Liikkumiseen on tarjolla moninaisia apuvälineitä. Osaa käytetään vammautumisen jälkeen toipumiseen, osaa vammautumisen jälkeen varovaisesti pelikentille palaamiseen, ja osaa vammojen ennaltaehkäisyyn. Mikä on liikkumisen apuvälineen tehtävä – ja milloin kannattaa tai ei kannata käyttää esimerkiksi liikuntatukea?
Jakso 6 – Tukien rajoitteet
Voiko liikuntatuesta olla haittaa? Missä tilanteessa tukia ei kannata käyttää? Entä voiko tukia hyödyntää harrastuksen pariin palaamisen nopeuttamiseksi?