Selkäkivut eivät pysäytä motocross-ajaja Katariina Miettusta – menossa mukana selkätuki
Sora vain lentää, kun motocross-ajaja taituroi moottoripyörällään kurveissa ja tekee huimia ilmalentoja. Ei kuulosta selkävaivaisen lajilta, vai mitä? Katariina Miettunen on elävä esimerkki, miten sopivat apuvälineet ja motivaatio mahdollistavat rankankin treenaamisen selkäongelmista huolimatta.

Katariina Miettunen, 38, on entinen fitnessurheilija, nykyinen motocross-ajaja. – Kovat selkäkivut ovat vaivanneet minua jo 20 vuotta. Tähän saakka olen elänyt niiden kanssa taiteillen ilman ammattitaitoista ja asiantuntevaa apua tai apuvälineitä. Sitten löysin Kir-Fixin ja selkätuet. Elämäni muuttui.
Tuohan on huippua kuultavaa kirfixiläisille! Ja toivoa herättävää selkäkivuista kärsiville.
Päätimme vähän jututtaa Katariinaa. Miten hän treenaa ja millaisia vinkkejä hänellä on antaa muille selkäkipujen kanssa eläville? Millaisia kokemuksia hänellä on selkätuista?
Katariinan ansiosta toukokuun blogistamme tuli jämäkkä tietopaketti selkäkipuisen liikkumisesta.
Kirfix: Mitä hyötyä selkätuesta on selän kuntoutuksessa?
Katariina: Kipu aiheuttaa kehon suojamekanismin – suojajännityksen – aktivoitumisen. Tästä voi aiheutua virheasentoja, jotka puolestaan kipeyttävät muitakin paikkoja.
Kivun noidankehä on katkaistava ajoissa, sillä jatkuva varominen aiheuttaa vain lisäongelmia. Kipukohtaan muodostunut suojajännitys on purettava pois, jotta liikeradat saadaan normaaleiksi ja liikkeet kohdistettua oikeisiin lihaksiin.
Selkätuista kuulee väitettävän, että ne laiskistavat selkälihakset ja kohta ihminen ei pärjää ilman tukia. Samaa sanotaan särkylääkkeistä. Nuo ovat pelkkiä uskomuksia.
Oikeanlainen, ergonominen selkätuki auttaa tutkitusti kivun lievittämisessä ja selän kuntoutuksessa. Lue tutkimuksesta Effectiveness of a lumbar belt in subacute low back pain: an open, multicentric, and randomized clinical study National Library of Medicinestä
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19179915/
Selkätuet ja kipulääkitys auttavat katkaisemaan kivun ja tukevat kuntoutusta sekä monipuolista harjoittelua. Selkätuki suojaa selkää ja tukee lihaksien toimintaa kivun ollessa pahimmillaan.
Kirfix: Millainen selkätuki on paras monipuoliseen treeniin sekä lajeihin, joissa selkään kohdistuu iskutusta?
Katariina: Selkätuen valinnassa tärkeintä on, että tuki on suunniteltu juuri sille alueelle, jolla vaiva on. Väärin muotoillut selkätuet voivat aiheuttaa lisävaivoja ja kuntoutumisen pitkittymistä. Kivunlievityksessä on oleellista, että apu eli selkätuen kompressio kohdistuu oikeaan kohtaan.
Selkätuki oikein käytettynä ohjaa selän lihaksia työskentelemään oikein. Tuen avulla saadaan rentoutettua ongelmakohtaa ympäröivät lihakset, mikä auttaa aktivoimaan syvempiä tukilihaksia sekä muita lihaksia, joita tarvitsemme selän kuntouttamiseen.
Tuen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota riittävään tukeen, istuvuuteen ja materiaaliin. Materiaali ei saa ärsyttää ihoa.
Ammattitaitoinen apuvälinemyyjä osaa suositella vaivaasi oikeantyyppisen tuen sekä opastaa sen käyttöön. Selkä on tärkein kehonosamme, siitä on pidettävä erittäin hyvää huolta!
Näitä kahta selkätukea käytän omassa harjoittelussani ja arjen toiminnoissa:
Kokemuksia Aspen Lumbar -selkätuesta
- Antaa napakan tuen alaselkään puristamatta
- Tuki osuu juuri oikeaan kohtaan alaselässä ja rentouttaa ympärillä olevia lihaksia
- Helpottaa ja lievittää kipua
- Parantaa ryhtiä ja edistää hengityselinten oikeaoppista toimintaa
- Ei ahdista, hengittäminen kulkee vaivattomasti jopa kovan treenin aikana
- Pysyy hyvin paikallaan myös housujen päällä
- Helppo ja nopea pukea
- Säätövaijereiden avulla tuen saa säädettyä oikealle kireydelle ja tarvittaessa enemmän joko alempaa tai ylempää
- Täysin huomaamaton kovassakin treenissä
- Soveltuu käytettäväksi arjen toiminnoissa
- Voi käyttää myös istumatyössä ryhdin parantamiseen
- Tarrakiinnitys on napakka eikä irtoa itsestään tai löysty
- Saatavissa eri kokoja, minulla käytössä S sekä M
Kokemuksia Thuasne Dynacross Activity -selkätuesta
- Ohut ja hengittävä materiaali on ihoystävällinen. Tukea voidaan pitää paljasta ihoa vasten
- Hengittävä tuki ei ala haista vauhdikkaammassakaan menossa
- Tuen saa peittoon vaatteiden alle
- Tukee napakasti keskivartaloa antaen ryhtiä
- Joustava ja näin ollen hengittäminen kulkee luonnollisesti
- Kevyt, joten tämä päällä on mukava tehdä esimerkiksi kävelylenkkejä
- Helpottaa kipua koko keskivartalon alueella esimerkiksi silloin, kun tarvitset lihasten rentoutumiseen tukea isommalle pinta-alalle
- Helppo pukea ja riisua
- Erittäin kestävä tarrakiinnitys on napakka eikä tuki repsota tai irtoa itsestään
- Pitkäikäinen ja konepestävä
Kirfix: Millainen liikunta sopii, jos on selkävaivoja kuten välilevyrappeuma, iskias, välilevynpullistuma tai piriformis-syndrooma?
Katariina: Liike on lääke silloinkin, kun vaiva on pahimmillaan – kun liikkuminen hankaloituu ja selkä on niin kipeä, että se haittaa arkea. Vaivat vaativat jossain määrin lepoa, mutta tärkeintä on, ettei jää paikalleen. Liikkumattomuus ei ole oikea hoitomuoto selkävaivoihin.
Oikeantyyppinen liikunta kivun sallimissa rajoissa lievittää kipua ja auttaa tukilihaksien vahvistamisessa.
Liikunta kannattaa aloittaa maltillisesti ja rauhallisesti tunnustellen ammattilaisen ohjauksessa. Alussa harjoitukset voivat olla kestoltaan 15–30 min. Harjoitusten kestoa asteittain pidentämällä luot hyvän pohjan kovemmille harjoituksille. Meillä jokaisella on yksilöllinen keho. Rakenna harjoitukset itsellesi sopiviksi ja parhaiten kehittäviksi.
Yksi tärkeimmistä asioista omassa harjoittelussani on palleahengitys. Oikeaoppinen hengittäminen rentouttaa ja auttaa selkävaivoihin. Käyttämäni Aspen Lumbar – ja Thuasne Dynacross Activity -selkätuet ovat molemmat suunniteltu niin, etteivät ne häiritse pallean toimintaa.
Hyviä liikuntamuotoja kuntoutumisvaiheessa on esimerkiksi pitkät kävelylenkit, sauvakävely kivun sallimissa rajoissa, vesijuoksu sekä liikkuvuusharjoittelu, joilla aktivoidaan tukilihaksia.
Olen huomannut liikkuvuuden olevan itselleni paras harjoittelumuoto kipujen lievittämisessä, jollekin toiselle se voi olla kävelylenkit tai vesijuoksu. Tärkeintä on löytää omalle keholle sopiva harjoittelutapa. Esimerkiksi YouTubesta löytyy todella monipuolisesti harjoitteita jokaiseen vaivaan yksilöitynä!
Liikkuvuusharjoittelussa on tärkeä huomioida vammamekanismi ja tutkia millaiset liikkeet eivät ärsytä esimerkiksi iskiashermoa. Iskiashermo kulkee niskasta isovarpaan tyveen, jolloin väärillä liikkeillä aiheutetaan siihen joko venytystä tai puristusta.
Hyviä tukilihasten eli syvien vatsalihasten harjoitteita ovat sellaiset, joissa joko ylävartalo tai alavartalo on passiivinen. Tällöin iskiashermo toimii ainoastaan joko yläraajoissa tai alaraajoissa eikä ärsyynny niin helposti. Voit tehdä liikkeet selkätuen kanssa tai ilman. Oma suositukseni on, että selkätuki olisi käytössä silloin, kun selkään kohdistuu iskutusta, esimerkiksi kävely, juoksu, hyppiminen jne.
Kirfix: Minkälaista liikuntaa ei suositella selkävaivoista kärsiville?
Katariina: Jokainen ihminen on yksilö, jonka kipukynnys ja muut ominaisuudet määrittelevät, miten kykenee toimimaan ja liikkumaan.
Vamman vakavuus ja ammattilaisten suositukset määrittelevät jokaisen kohdalla oikean tavan liikkua, ihmisen oma tunne huomioiden. Jokainen tietää parhaiten itse, missä omat rajat menevät. Itselläni ajaminen ja kilpaileminen tapahtuu täysin selän ehdoilla.

Kirfix: Millaisia treenimuotoja sinulla on selän vahvistamiseen? Minkälaisia treenejä voit tehdä?
Katariina: Omalla kohdallani menen päivä kerrallaan tunnustellen ja rytmitän harjoittelun selän ehdoilla. Kova treeni tehdään silloin, kun selkä on kivuton ja treeni saadaan kohdistettua oikeaan paikkaan. Liikkuvuus on ehdottomasti tärkein harjoite, jota ilman selkäni ei pysyisi treenattavassa kunnossa.
Harjoittelussani on tärkeä oikeaoppinen harjoittelun ajoittaminen. Teen yleensä 2–3 kovaa treeniviikkoa ja yhden kevennetyn viikon, jolloin keho saa ärsykettä kehittyäkseen kevennetyn viikon aikana.
Omat treenini ovat pääosin rankkoja. Ajan motocrossia kilpaa ja lajissa tarvittavia fyysisiä ominaisuuksia on tärkeä harjoittaa monipuolisella treenillä. Omaan harjoitteluuni ajamisen lisäksi kuuluvat kuntosalitreeni, nopeus- ja ketteryysharjoittelu, kestävyystreenit, peruskunto- sekä liikkuvuusharjoittelu.
Monipuolinen harjoittelu kehittää lihaksistoa kokonaisvaltaisesti sekä aktivoi hermostoa toimimaan. Silloin vaivojen aiheuttama kipu saadaan pysymään tehokkaasti poissa.
Ajaessa tarvitsen todella vahvan keskivartalon sekä nopeasti reagoivat lihakset. Talvella ajan lumessa eli spooria, jolloin selkäni on todella kovassa rasituksessa. Spooriajossa istutaan penkissä koko ajan, jolloin maaston epätasaisuus kohdistaa iskutusta selkään.
Kesällä ajaminen tapahtuu pääpiirteittäin seisten, jolloin iskutus kohdistuu enimmäkseen jalkoihin. Siksi on tärkeää, että keskivartalon ja jalkojen lihakset ovat aktiiviset ja hyvin treenatut oikeilla harjoitteilla.
Ajaessa käytän Aspen Lumbar -selkätukea. Se antaa tuen alaselälle, jolloin syvät vatsalihakseni pääsevät toimimaan oikealla tavalla ja vahvistuvat ajon aikana. Tavoitteenani on, että selkätuen avulla saan hermotettua syvät vatsalihakset, jolloin ne aktivoituvat toimimaan selkätuen tilalle. Tämä on osa kuntoutusta ja minun on oltava kärsivällinen, jotta kehoni oppii uuden tavan olla.

Kirfix: Millaisia neuvoja antaisit selkäkivuista ja -vammoista kärsiville?
Katariina: Selkäkivut ovat todella usein haastavia. Niiden kanssa eläminen vaatii monella, myös minulla, pitkäjännitteisyyttä. Kärsivällisyys on kuntoutuksessa ja treenissä kaiken A ja O. Kuntoutus voi vaatia aikaa, mutta se on sen arvoista. Terapia ja monipuolinen kuntoutus ovat olleet osa prosessia.
Pahimmillaan selkäkivut voivat lamauttaa koko kehon toiminnan ja vaikuttaa mielenterveyteen. Neuvoni onkin: älä jää yksin kipujen kanssa. Hae ajoissa apua – sitä on saatavilla. Hyvä fysioterapeutti, oikeat apuvälineet ja kivunlievitys voivat parhaimmillaan saada sinut täysin kivuttomaksi pitkäksi aikaa! Ole kärsivällinen ja omatoiminen. Pyri motivoitumaan kuntouttamiseen.
Itse olen äärimmäisen onnellinen, että otin selkävaivani vihdoin tosissani ja otin käyttööni selkätuet. Niillä kuntoutuminen saatiin nostettua uudelle tasolle. Kir-Fixin jälleenmyymien selkätukien ansiosta olen voinut jatkaa tavoitteellista harjoittelua ja treeniä kohti kilpailukauden alkua.
Kir-Fixin kautta minulla on käytössäni apuvälineiden ammattilaiset, joilta saan nopeasti neuvoja, mikäli jokin askarruttaa mieltäni. Tämä on tärkeä tuki niin urheilijalle kuin tavalliselle kuntoliikkujalle.
Ammattilaisia kannattaa kuunnella sekä luoda heidän kanssaan sellainen suhde, että voit kertoa tuntemuksesi ja toiveesi avoimesti. Sinä tunnet kehosi parhaiten. Ammattilainen osaa auttaa saamaan siitä sellaisen, jossa voit hyvin niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.
Jos lääkäri tai fysioterapeutti ei suosittele sinulle jotain tiettyä liikuntamuotoa, se ei poissulje sitä, ettetkö pystyisi palaamaan rakkaan harrastuksesi pariin joskus myöhemmin. Kuntouta selkääsi aina sen hetkisten ohjeiden mukaan.
Rohkeasti vain kuntouttamaan selkää ja liikunnan pariin! Oman kehon hyvinvointiin satsaaminen on kuin laittaisi ison tukun rahaa säästöön joka päivä.
Kiitos Katariinalle kokemuksiensa jakamisesta ja rohkaisevista neuvoista!
Liike on lääke, mutta muitakin ”luomukonsteja” on. Esimerkiksi uusi lääkkeetön hoito krooniseen kipuun: Actipatch-laite, jonka teho perustuu sähkömagneettiseen kenttään. Lue aiheesta maaliskuun blogista:
