Kuulemme usein samoja kysymyksiä polvituen käytöstä, mikä tietysti on ymmärrettävää, sillä polviongelmat ovat yksiä yleisimmistä TULES-vaivoistamme. Näin ollen myös polvituki on tärkeä apuväline monille. Tämän vuoksi päätimme koota yleisimpiin kysymyksiin vastaukset yhteen artikkeliin, jotta tarvitsemasi tiedot löytyisivät helposti ja nopeasti. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten polvituki voi auttaa eri tilanteissa, milloin sen käyttö on suositeltavaa ja mitä seikkoja tulee ottaa huomioon tukea valitessa.

 

Voiko polvitukea käyttää housujen päällä?

Polvituen käyttö vaatteiden, kuten housujen, päällä on mahdollista ja joissakin tilanteissa jopa suositeltavaa. Tärkeintä on huomioida, että tuki istuu hyvin ja näin ollen tuottaa halutun hyödyn. Polvituen on istuttava tiiviisti mutta mukavasti polven ympärille tarjotakseen oikeanlaista tukea ja stabiliteettia myös housujen päällä. Liian tai väljät tai liukkasta kankaasta tehdyt housut saattavat valuttaa polvitukea liikkuessa.

Tilanteet, joissa polvitukea voi olla hyödyllistä käyttää housujen päällä

Liikuttaessa paikoissa, joissa tarvitaan nopeaa pukemista ja riisumista (esim. lentokentät, turvatarkastukset), polvituen pitäminen housujen päällä voi helpottaa prosessia, mahdollistaen tuen nopean poistamisen ja takaisin laittamisen tarvittaessa.

Tietyissä liikunta- ja urheilutilanteissa voi olla käytännöllisempää pitää polvituki housujen päällä, jotta se on nopeasti säädettävissä tai tarvittaessa poistettavissa.

 

Voiko polvitukea käyttää yöllä?

Polvituki voi yöaikaan auttaa lievittämään polvikipua, vähentämään tulehdusta ja  turvotusta sekä ylläpitämään polven oikeaa asentoa, mikä voi parantaa unen laatua ja edistää paranemisprosessia. Toisaalta on mahdollista, että liian tiukka tuki häiritsee verenkiertoa, aiheuttaa epämukavuutta tai unihäiriöitä sekä ihoärsytystä pitkäaikaisessa käytössä. Tästä syystä on tärkeää valita oikeanlainen tuki ja säätää se oikein. Joitakin polvitukia lääkäri määrää pitämään myös nukkuessa esim. PCL- vammojen hoitoon tarkoitettu Jack Brace -polvitukea pidetään myös yöllä.

 

Auttaako polvituki nivelrikkoon?

Monet ihmiset turvautuvat polvitukien käyttöön lievittääkseen nivelrikon oireita ja parantaakseen polven toimintaa. Polvituen käyttö nivelrikossa voi auttaa merkittävästi nivelrikkopotilasta monellakin tapaa.

Ensinnäkin, polvituki voi auttaa lievittämään kipua nivelrikosta kärsivässä polvessa. Tämä johtuu siitä, että tuesta saadaan tarvittava lisätuki polvelle, joka vähentää rasitusta nivelrikon vaurioittamalle nivelpinnalle. Tuesta saatava kompressio voi myös vähentää turvotusta ja parantaa verenkiertoa alueella, mikä puolestaan voi niin ikään lievittää kipua.

Turvonnut nivelrikkoinen nivel kaipaa puristusta

 

Toiseksi, polvituki voi tukea polven toimintaa. Tuki auttaa ylläpitämään polven oikeaa asentoa liikkeen aikana, mikä on tärkeää, sillä nivelrikossa polvi voi menettää luonnollisen liikeratansa ja asentonsa. Oikeanlainen asento ja liikerata ovat avainasemassa nivelrikon hallinnassa, sillä ne vähentävät nivelpintojen välistä hankausta ja estävät nivelrikon etenemisen.

 

Voiko kipeällä polvella kävellä polvituen kanssa?

Kävely kipeällä polvella voi olla haastavaa ja muuttaa kävelytekniikkaa, mikä pahentaa oireita entisestään. Polvituen asianmukaisesta käytöstä voi saada merkittävää apua tässä tilanteessa. Ennen kaikkea polvituesta saatava kompressio ja tuki vähentää kipua välittömästi ja näin ollen helpottaa kävelyä ja liikkumista. Kipeä polvi voi myös tuntua epävakaalta, ja polvituesta saadaan sopivaa lisätukea, jolla mahdollistetaan luonnollisempi kävelytyyli. Kivunlievityksen ja lisätuen myötä kävely muuttuu vähemmän vaivalloiseksi ja polvituen avulla saatat huomata, että pystyt kävelemään pidempiä matkoja ilman merkittävää kipua. Lihakset vahvistuvat kun niitä käytetään.

Hyvä polvituki nivelrikkoon: Guardian Sport Rehabilitator

 

 

Milloin polvituen käyttö on suositeltavaa?

Akuutissa kivussa: Jos polvi on äkillisesti kipeytynyt esimerkiksi loukkaantumisen tai äkillisen rasituksen seurauksena, polvituesta saadaan välitöntä apua.

Kroonisessa tilassa: Ihmiset, jotka kärsivät kroonisista polviongelmista, kuten nivelrikosta, hyötyvät säännöllisestä polvituen käytöstä.

Toipumisvaiheessa: Polvituen käyttö on usein osa polven toipumisprosessia leikkauksen tai vamman jälkeen suojellen ja tukien polviniveltä.

 

Miten valita oikeanlainen polvituki?

Tähän on olemassa helppo vastaus, nimittäin polvituen valintaopas. Valintaoppaaseen olemme koonneet laajan tietopankin, jotta osaisit valita juuri oikeanlaisen polvituen jokaiseen vaivaan.

Mikäli tiedät jo, minkä polvituen aiot hankkia, voit myös tutustua suoraan polvitukiimme tai vierailla myymälässämme.

Voit myös lukea lisää polvitukien käytöstä asiakastarinoistamme:

  1. Teuvo “Tepi” Saarentola – Padel-ura ja polvituki: Lue, kuinka Teuvo ”Tepi” Saarentola nauttii padel-urastaan polvituen avulla.
  2. Polvituki urheiluvammojen kuntoutuksessa: Loukkaantunut urheilija tarvitsee laajan tukiverkoston.
  3. Niko Kylmälä – Temppupotkulautailija: Inspiroidu Niko Kylmälän tarinasta, kuinka hän kuntoutti itsensä polvileikkauksesta MM-hopealle.
  4. Niina Kauranen – Elintavat ja apuvälineet nivelrikon hallinnassa: Opi Niina Kaurasen keinoista pitää polven nivelrikko hallinnassa elintavoilla ja apuvälineillä.

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat tarjoukset ja tuoreen blogin sähköpostiisi

Emme lähetä roskapostia! Lue Tieetosuojaseloste.