Yksi väärä liike ja taas on polvi kipeä. Huoh…

Rajoittaako polvi sinunkin tekemisiäsi? 

Et ole yksin polviongelmasi kanssa. Polvinivel on monimutkaisin nivelemme ja herkkä särkymään. Se voi vaurioitua vain pienestä kiertoliikkeestä, äkkinäisestä ojentumisesta tai hypystä alastullessa.

Tyypillisiä polviongelmia ovat pistävä kipu, jäykkyys, löysyys ja turvotus. Usein kyykistyminen, portaissa kävely tai kiertoliike kipeyttää polven – tai palauttaa kivun, josta luulit jo päässeesi eroon. 

Pystyssä kävelevä ihminen on uusi keksintö ja vielä vähän kesken. Ehkä evoluutio antaa meille tulevaisuudessa paremmat polvet. 

Sitä odotellessa on turvauduttava omaan apuun: polvitukiin.

Polvitukia on kymmeniä erilaisia

Niitä on huomaamattomasta kangaskääreestä kyborgin varaosaa muistuttavaan. Hintahaitarikin venyy kympeistä tuhansiin euroihin. Mikä polvituki tepsii juuri minun ongelmaani? 

Tähän väliin pieni tositarina polvituen hankkimisen vaikeudesta.

Asiakkaamme oli työmatkalla Sveitsissä. Kuinka ollakaan, polvi alkoi oireilla ja lääkäri oli tuhansien kilometrien päässä. Hän päätti kinkata kauppaan hakemaan turvonneen polvensa ympärille jotain tukevaa sidettä helpottaakseen kipua, turvotusta ja nivelen epävarmuuden tuntua. Luulisi, että kompressiopolvitukia on miljoonakaupungissa pilvin pimein, mutta haastavaa oli tuen etsiminen hädässä.

Vihdoin löytyi urheiluliike, josta olisi saanut neopreenitukia. Neopreeni ei ole kuitenkaan paras ratkaisu työmatkalaiselle, sillä hetken päästä se alkaa haista eltaantuneelle treenikassille. Ihokin voi hiertyä rikki, jos sitä vasten pidetään pitkään tuorekelmumaista, hiostavaa materiaalia. Tuen ostaminen oli lähes mahdotonta, sillä ne olivat suljetuissa pusseissa korkealla katon rajassa. Polven ympärysmitta olisi pitänyt tietää ulkoa ja jollain ilveellä ravistella sopiva koko alas katonrajasta. Eipä auttanut kuin lähteä etsimään toista liikettä. Pian löytyikin apteekki ja sieltä löytyi ohut housujen alle sirosti sujahtava polvituki. Se oli hyvä ja halpa. Harmi vain, että jo seuraavana päivänä polvituki alkoi rullautua yläreunasta. Parin päivän päästä tuki ei enää pysynyt jalassa vaan valui jatkuvasti nilkkoihin. Tuki kesti jalassa viiden metrin kävelymatkan, jonka jälkeen piti pysähtyä kiskomaan se takaisin ylös nilkoista.

Suomeen palattuaan asiakkaamme kävi lääkärissä, joka opasti hänet Kir-Fixille. Hänelle löytyi istuva ja kestävä polvituki. Polven mittaustakaan ei tarvinnut itse miettiä, se hoidettiin ammattimaisesti paikanpäällä. Mikä parasta asiakkaamme on ollut erittäin tyytyväinen tukeensa ja se on kestänyt käytössä jo vuosia! 

Tämä blogikirjoitus vie sinut tutustumiskierrokselle polvitukien maailmaan. Kaikenlaisille ongelmapolville löytyy juuri siihen vaivaan kehitetty tuki. Ja niiden hankkiminen on helppoa asiantuntijan opastuksella.

 

Pitäisikö mennä lääkäriin?

Polvea on hyvä näyttää lääkärille aina, kun siinä on normaalista poikkeavia tuntemuksia. Jos kipu saa jatkua pitkään, se voi kroonistua. Ja yksi kipu johtaa helposti toiseen. Polvikipu pakottaa liikkumaan eri tavalla, mikä aiheuttaa lisärasitusta muualle kehoon. Kohta on myös pohje, nilkka, lonkka tai selkä kipeä. 

Ikä kuluttaa polvia. Polven nivelrikko on yksi yleisimmistä polvikipujen syistä suomalaisilla. Nuorilla polvikivut liittyvät usein kasvamiseen. Oma lukunsa ovat tapaturmat, joissa kipu iskee äkillisesti. Nivelsiteet tai rustot vaurioituvat ja polvi turpoaa.

Hoitamaton polvivamma voi pahentua. Revennyt kierukka saattaa vuosien kuluessa johtaa polven nivelrikkoon. Nivelrikko etenee vuosien kuluessa. Nivelsidevamman jälkeen polvi voi jäädä löysän tuntuiseksi. 

Lääkärin diagnoosi tai fysioterapeutin suositus auttaa aina myös polvituen valinnassa. Kir-Fixin verkkokaupassa voit etsiä sopivaa polvitukea indikaatiolistauksesta. Indikaatio tarkoittaa käyttöaihetta eli missä tilanteessa tuotetta käytetään. 

 

Millainen polvituki muljahtelevalle polvilumpiolle? 

Yliliikkuvalle polvilumpiolle on olemassa polvituki, joka sulkee lumpion kuppiin ja estää sitä liikkumasta holtittomasti sivusuunnassa. Esimerkki muljahtelun estävästä polvituesta https://kir-fix.fi/tuote/donjoy-tru-pull-lite-polvituki/ . Lue scoottaaja Niko Kylmälän kertomus polvituen käytöstä patellaluksaation yhteydessä.

 

Entä millainen tuki hyppääjän polvelle tai Osgood Schlatterin tautiin?

Myös polvilumpiojänteelle löytyy tukia. Ne auttavat hyppääjän polven sekä Osgood Schlatterin taudin hoidossa ja lievittävät kipua. Polvilumpiojänteen tuet ovat pantamaisia, jänteen kiinnityskohdan yläpuolelle kiristettäviä tukia. Esimerkki polvituesta, joka auttaa hyppääjän polveen on https://kir-fix.fi/tuote/push-sports-patellatuki/

 

Millainen polvituki nivelrikkoon?

Nivelrikkoisen polven tuet keventävät polveen kohdistuvaa kuormitusta ja lievittävät näin kipua. Nämä ns. unloader-tuet ovat joko kompressiotukia erilaisilla keventävillä ominaisuuksilla tai jäykkärunkoisia malleja. Älä hanki polvitukea nivelrikkoon sovittamatta. Ota yhteyttä Kir-Fixiin, niin apuvälineasiantuntijamme etsivät parhaan vaihtoehdon juuri sinulle. 

Nivelrikkoisellakin polvella on mahdollista jatkaa liikuntaharrastuksista nauttimista. Lue asiakkaidemme kokemuksia Kir-Fixin polvituista https://kir-fix.fi/mauri-valtonen/ ja https://kir-fix.fi/vapaalaskija-kimmo-skipe-oivo/

 

Millainen polvituki nivelsidevammoihin?

Vakavammissa polvivammoissa, kuten nivelsiteen repeämisessä, lääkäri määrittelee tuen tarpeen ja oikeanlainen tuki valitaan sovittamalla Kir-Fixin myymälässä. Repeytyneitä nivelsiteitä tuetaan usein polviortoosilla, jossa on sarana. 

Esimerkki polvituista https://kir-fix.fi/tuote/push-med-polvituki/ tai https://kir-fix.fi/tuote/albrech-hypex-lite-polvituki/  

Mikko Kohosen video https://www.youtube.com/watch?v=kwAzprJ_BTc

Miten polvituen voi pestä?

Pesuohjeet löydät tuotepakkauksen sisällä olevassa käyttöohjeessa. Useimmat valmistajat ohjeistavat pesemään polvituen käsin. 

Kotimainen Euca-pesuaine on erinomainen polvituelle. Se sisältää aitoa eteeristä eucalyptusöljyä, joka raikastaa polvituen. Eucalyptuksen tuoksu haihtuu kuivuessa pois. https://kir-fix.fi/tuote/euca-pesuaine/

Polvituki pitää pestä säännöllisesti. Muuten hengittävä materiaali menee tukkoon liasta, jolloin tuki alkaa hiostaa. 

Vain hetken se elämä kestää, älä anna polven estää

Kuten tästä blogiartikkelista huomasit, polvituella hankalakin polvi saadaan vähemmän hankalaksi. Enää ei tarvitse tuskailla nivelrikkoisen tai löysän polven kanssa. 

Niin kauan kuin on polvitukia, on toivoa. Jos polvesi kenkkuilee, siihen löytyy varmasti ainakin lievitystä, ja voit nauttia jälleen liikkumisesta.

Kir-Fixin apuvälineteknikot ovat aina valmiita auttamaan, kun haluat lisätietoa polvituista tai tulla sovittamaan niitä myymäläämme. Palvelemme sinua arkisin 8–16 niin paikan päällä Elannontie 5 (2. krs) kuin puhelimitse 010 400 6120.

Tutustu Kir-Fixin polvitukiin täällä https://kir-fix.fi/tuote-osasto/tuet-ja-ortoosit/tuet-ja-ortoosit-polvituet/

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat tarjoukset ja tuoreen blogin sähköpostiisi

Emme lähetä roskapostia! Lue Tieetosuojaseloste.