Mikä aiheuttaa nilkkojen turvotusta?

Nilkat voivat olla turvoksissa monista eri syistä. Mikäli nilkkaasi ei ole kohdistunut selkeää vammaa tai traumaa, usein turvotuksen taustalla on nesteen kertyminen kudoksiin esimerkiksi pitkän istumisen seurauksena. Myös ruokavaliolla on vaikutusta, sillä erityisesti suolan liiallinen käyttö voi aiheuttaa turvotusta. Lisäksi tietyt sairaudet kuten sydämen, munuaisten tai maksan vajaatoiminta sekä tietyt lääkkeet, kuten verenpainelääkkeet ja tulehduskipulääkkeet, voivat edistää turvotuksen syntyä. Yleisimmät syyt tiivistettynä:

 1. Pitkäaikainen istuminen tai seisominen: Pitkäaikainen paikallaanolo voi estää veren normaalin kierron jaloissa, mikä voi johtaa nesteiden kertymiseen nilkkoihin ja jalkoihin. Tämä voidaan estää kunnollisilla kompressiosukilla.
 2. Suolan liiallinen käyttö: Runsas suolan saanti voi johtaa ylimääräisen nesteen säilyttämiseen kehossa, mikä voi aiheuttaa turvotusta nilkoissa.
 3. Lääkitys: Tietyt lääkkeet, kuten verenpainelääkkeet, kortikosteroidit ja tietyt diabeteslääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksena nilkkojen turvotusta.
 4. Raskaus: Raskauden aikana kehon nesteen määrä lisääntyy, mikä voi aiheuttaa nilkkojen ja jalkojen turvotusta.
 5. Tulehdukset ja vammat: Nilkkojen turvotus voi olla seurausta myös tulehduksista tai vammoista, kuten nyrjähdyksistä tai murtumista.

 

Nilkan sisäsyrjän kipu ja turvotus

Nilkan sisäsyrjän turvotus voi johtua useista syistä, sisäsyrjän nivelsiteiden venähdyksistä tai pahemmassa tapauksessa jopa murtumista. Deltoidiligamentti stabiloi nilkan sisäosaa ja on vähemmän altis vaurioille kuin nilkan ulkosyrjän ligamentit. Tämä ligamentti voi kuitenkin venyä tai revetä, jos nilkka rullautuu sisäänpäin, mikä on kuitenkin harvinaisempaa kuin ulospäin rullautuminen. Kipu, turvotus ja mustelmat sisäsyrjällä ovat tyypillisiä oireita, jotka voivat viitata tähän vammaan. Vaikka deltoidiligamentin vammat ovat harvinaisia, ne ovat yleisempiä kontaktilajeissa, kuten jalkapallossa ja voimistelussa​ (OrthoInfo)​​ (Cleveland Clinic)​.

 

Nilkan ulkosyrjän kipu ja turvotus

Vastaavasti nilkan ulkosyrjän turvotus liittyy yleensä lateraalipuolen nivelsidevammoihin tai murtumiin. Nilkan ulkopuolella sijaitsevat ligamentit ovat alttiimpia vammoille, koska se on usein ensimmäinen kohta, joka ottaa iskun vastaan kun nilkka pyörähtää ulospäin. Tämä on yleisin nilkkavamman tyyppi ja se syntyy helposti kompastuessa, liukastuessa tai urheillessa. Mikäli turvotukseen liittyy myös mustelmia tai kipua, ovat ne merkkejä mahdollisesta murtumasta tai venähdyksestä. (OrthoInfo)​.

 

Miten nilkan ja jalkapöydän turvotusta voi hoitaa kotona?

Kotona turvotusta voi helpottaa useilla keinoilla. Yksinkertaisin ja tehokkain keino on jalkojen kohottaminen sydämen tasoa korkeammalle, jolloin neste voi valua pois turvotusalueelta. Myös säännöllinen liikunta, kuten kävely tai uiminen, auttaa edistämään verenkiertoa ja vähentämään turvotusta. Ruokavalion osalta suolan ja hiilihydraattien vähentäminen sekä riittävä vedenjuonti voi auttaa. Mikäli nilkan turvotukseen johtanut syy on pieni, vähemmän vakava nivelsidevamma tai murtuma, yleisin hoitomuoto on konservatiivinen hoito. Tämä tarkoittaa tyypillisesti nilkan teippausta tai tukisidettä, joka stabiloi nilkan ja mahdollistaa luun tai nivelsiteen paranemisen.

 

Kir-Fixin asiantuntijoiden suositukset nilkan turvotuksen hoitoon:

Imak artroosisukat

Kätevät artroosisukat toimivat päivittäisessä käytössä kävelyllä, työskennellessä ja voidaan käyttää myös pitkäkestoisesti päivän aikana.

 

OMINAISUUDET

 • Kevyt kompressio vähentää kipua ja särkyä jaloissa parantaen verenkiertoa ja aineenvaihduntaa
 • Lämmittää jalkoja tehokkaasti
 • Auttaa lisäämään jalkojen liike- ja aistituntoa eli proprioseptiikkaa
 • Materiaali pehmeää ja hengittävää puuvillaa
 • Varpaille omat tilat
 • Lateksiton.

Dynamic Tape -teippi

Dynamic Tape on markkinoiden elastisin teippi, joka venyy kaikkiin suuntiin. Teipin toimintamekanismi on samankaltainen kuin jousella. Oikein käytettynä Dynamic Tape voi avustaa liikkeissä, vastustaa ei toivottuja liikeitä ja hallita liikeratoja.

 

OMINAISUUDET

 • Toisin kuin kinesioteippauksessa, Dynamic Tape ei vaadi jäykkää päätepistettä ja se venyy paremmin.
 • Dynamic Tape Eco Black huippu-urheilijoille
 • Koko: 50mm x 5m

Push Med Aequi Flex nilkkatuki

Miellyttävä tuki nilkkavammojen toiminnalliseen hoitoon sekä pitkäaikaiseen tuentaan kroonisesti epävakaaseen nilkkaan.

 

INDIKAATIOT

 • Akuuttien, lateraalisten nilkan nivelsidevaurioiden hoito.
 • Lievien tai leikattujen nilkkamurtumien jälkihoito.
 • Vakava (residuaalinen) epästabiilisuus.
 • Toissijainen nilkan nivelsidevaurioiden ehkäisy.

Kuinka nilkkatuki voi auttaa nilkan ja jalkapöydän turvotuksessa?

Oikeanlaisen nilkkatuen käyttö on tehokas keino hallita nilkan turvotusta ja ehkäistä vammoja, erityisesti jos omaat yliliikkuvat nilkat. Yliliikkuvuus tarkoittaa tilaa, jossa nilkan nivelsiteet ovat tavallista joustavampia, mikä voi altistaa nilkan toistuville vammoille, kuten nyrjähdyksille. Tässä yhteydessä nilkkatuki tarjoaa tarvittavaa tukea nilkalle, vähentää nivelsiteiden kuormitusta ja parantaa asentotuntoaistia, eli kehon omaa kykyä aistia jäsenten asento ja liike.

Nilkkatuki voi myös auttaa hallitsemaan turvotusta kompressoimalla nilkan aluetta, mikä edistää verenkiertoa ja lymfanesteen palautumista. Tämä vähentää turvotusta, kipua ja nopeuttaa toipumista. Nilkkatuen käyttö voi olla erityisen hyödyllistä urheillessa, sillä se voi ennaltaehkäistä urheiluvammoja tarjoamalla lisätukea ja vakauttaa nilkkaa liikkeiden aikana.

Kun valitset nilkkatukea, on tärkeää varmistaa, että se sopii hyvin ja tarjoaa oikean määrän kompressiota ilman, että se häiritsee verenkiertoa tai aiheuttaa epämukavuutta. Kir-Fixin ammattilaiset palvelevat mielellään tukityypin valinnassa, jotta löydät juuri sinun tarpeisiisi sopivan tuen.

 

Miten nilkan kinesioteippaus voi auttaa nilkan turvotuksessa?

Kinesioteippaus on suosittu menetelmä urheiluvammojen hoidossa ja se voi olla tehokas keino myös nilkan turvotuksen lievittämisessä. Kinesioteippi on joustavaa ja sen tarkoituksena on tukea ja stabiloida lihaksia ja niveliä ilman liikeratojen rajoittamista. Kun teippiä käytetään nilkan alueella, vastaavasti kuin tukisiteet, sekin edistää lymfakiertoa ja vähentää turvotusta.

Teippauksen erityinen mekanismi perustuu sen kykyyn raottaa ihon ja lihaskudoksen välistä tilaa, mikä parantaa lymfaattisen järjestelmän toimintaa ja verenkiertoa. Tämä auttaa vähentämään tulehdusta ja turvotusta sekä nopeuttamaan paranemisprosessia. Kinesioteippi voi myös lievittää kipua stimuloimalla ihon alla olevia hermoreseptoreita, mikä vähentää kivun aistimista.

Turvotuksen hoidossa kinesioteippiä voidaan asettaa spiraalimaisesti nilkan ympärille tai ristiin nilkan alueen yli, mikä tukee nilkan rakenteita ja edistää nesteiden kiertoa pois turvotusalueelta. On tärkeää, että teippaus tehdään oikeaoppisesti, jotta siitä saadaan paras mahdollinen hyöty ja vältetään ihon ärsytystä. Ammattitaitoinen terapeutti tai koulutettu asiantuntija osaa neuvoa oikean teippaustavan ja -materiaalin valinnassa.

Toivomme, että tästä artikkelista olet saanut uutta tietoa nilkan ja jalkapöydän turvotukseen liittyen. Muista, että mikäli kaipaat lisää neuvoja nilkan tukiratkaisujen valintaan, voit aina vierailla myymälässämme!

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat tarjoukset ja tuoreen blogin sähköpostiisi

Emme lähetä roskapostia! Lue Tieetosuojaseloste.