Kansalaismaski, kasvomaski, suu-nenäsuojain, kirurginen maski, hengityssuojain…Nämä käsitteet ovat toistuneet eri medioissa viimeisten kuukausien aikana useasti, mutta mitä näillä oikeastaan tarkoitetaan? Kuluttajan mielestä nämä kaikki voivat tarkoittaa suun ja nenän peittävää suojainta. Selvennämme blogissamme näitä käsitteitä, jotta kuluttajana voit tehdä parempia valintoja.
Käytännössä suojaimet voidaan jakaa kahteen ryhmään: suu-nenäsuojaimet ja hengityssuojaimet. Suu-nenäsuojaimet ehkäisevät niiden käyttäjää levittämästä mikrobeja, mutta eivät suojaa kovin tehokkaasti käyttäjäänsä tartunnoilta, kun taas hengityssuojaimet suodattavat myös sisään hengitettävän ilman ja näin suojaavat myös käyttäjäänsä tartunnoilta.
“Minun maski suojaa sinua, Sinun maski suojaa minua.”
Kansalaismaski
Nämä maskit voivat olla käytännössä mikä tahansa suun ja/tai nenän eteen laitettava moni- tai kertakäyttöinen tekstiili tai vaikka pahvi! Tavoite on estää käyttäjän pärskeiden leviäminen ympäristöön. Näille ei ole olemassa mitään standardeja, joten niiden tehosta ei ole osoittaa mitään tieteellisesti tutkittua hyötyä. Näiden maskien markkinoinnissa ei saa käyttää CE merkintää, EN149 tai FFP standardeihin viittausta.
Esimerkki kansalaismaskista: Monikäyttöinen kasvomaski – Ei lääketieteelliseen käyttöön
Lue lisää Tukeisin sivuilta: https://tukes.fi/artikkeli/-/asset_publisher/verkkosivuilla-on-ohjeita-kansalaisille-kasvosuojusten-turvalliseen-kayttoon
Suu-nenäsuojaimet
Suu-nenäsuojaimet luokitellaan luokan 1 lääkinnällisiksi laitteiksi ja niitä säädellään viranomaisten puolesta. Tuotteella tulee olla CE-merkintä sekä niiden on täytettävä EN 14683:2019 standardi. Merkintä tulee löytyä pakkauksesta. Suu-nenäsuojaimet luokitellaan vielä kolmeen eri luokkaan: Tyyppi 1, Tyyppi 2 ja Tyyppi 2R. Nämä eroavat toisistaan bakteerien suodatustehokkuudeltaan (BFE). Tyypin 1 BFE>95%, Tyypin 2 BFE>98%. Merkintä ”R” tarkoittaa, että suojain on myös roiskesuojattu. Näistä tyypin 2R suojaimista käytetään yleisetsi nimitystä ”kirurginen suu-nenäsuojain”. Tyypin 1 suojainta käytetään tyypillisesti avohoidon yksiköissä ja tyypin 2/2R suojainta sairaaloissa ja toimenpideyksiköissä.
Esimerkki tyypin 1 suu-nenäsuojaimesta
Esimerkki tyypin 2R suu-nenäsuojaimesta
https://kir-fix.fi/tuote-osasto/hygienia-ja-suojaus/suu-nenasuojat-maskit/
Hengityssuojaimet
Hengityksensuojaimia käytetään, kun hoidetaan potilasta, joka sairastaa ilmateitse (hiukkaskoko alle 5µm) tarttuvaa tautia. Kertakäyttöisiä suojaimia on olemassa sekä uloshengitysventtiilillä varustettuja että ilman uloshengitysventtiiliä. Hengityksensuojaimet jaetaan suojaustehokkuutensa mukaan eri luokkiin: FFP1, FFP2, FFP3 (FF=filtering face piece=suodattava kasvo-osa, P=particle=hiukkaset). Näitä suojaimia koskevat tiukemmat määräykset kuin suu-nenäsuojaimia. Tuotteesta itsestään tulee löytyä CE-merkintä sekä CE-merkinnän perässä on oltava suojaimen laatua valvovan ilmoitetun laitoksen nelinumeroinen tunnus. Tuotteen on täytettävä EN149 standardi. FFP-tason suojaimien luotettavuus on helpompaa arvioida tuotteesta itsestään löytyvien merkintöjen perusteella.
Esimerkki FFP2 hengityssuojaimesta
Yleisesti voidaan todeta, että kuluttajan on melko mahdotonta arvioida suu-nenäsuojaimen laatua/tasoa pelkästään suojainta tutkimalla. Tärkeintä on katsoa huolella pakkausta ja sen merkintöjä. Löytyykö CE-, EN- standardi sekä tyyppiluokitus 1, 2 tai 2R. Lisäksi on hyvä tutustua tuotteen maahantuojaan ja myyjään, onko heillä kokemusta ostaa lääkinnällisiä laitteita? Väärennettyjä CE-merkkejä on ollut paljon liikkeellä. Kir-Fixin verkkokaupassa ja myymälässä voi tehdä ostoksia turvallisesti. Toimitamme suojavarusteita sairaaloihin ja myyjämme ovat terveydenhuollon alan ammattilaisia. Autamme mielellämme maskeihin ja suojavarusteihin liittyvissä kysymyksissä. https://kir-fix.fi/ota-yhteytta/