Miten löydät ja pidät liikuntamotivaation marraskuun pimeydessä?

Olisiko sinustakin mukavaa syödä masu täyteen, köllähtää sen viereen unille ja herätä vasta keväällä? Valitettavasti emme voi elää kuin metsän kuninkaat. Velvollisuudet kutsuvat ihmispoloa kesät talvet.
Jotta jaksaisi arjen oravanpyörässä, on pidettävä itsestään huolta liikkumalla. Onhan se hauskempi olla marraskuun pimeydessä treenin jälkeisessä auvossa kuin marraskuun pimeydessä olo vetämättömänä.

Ensin pitäisi vain lähteä sinne treeniin.

Mutta miten?

Personal trainer Nadia Ammourilla on jälleen heittää muutama vinkki, jolla saamme itsemme liikkumaan, vaikka olosuhteet ovat meitä vastaan.

Viisi vinkkiä taisteluun sohvan vetovoimaa vastaan

1. Löydä laji joka voittaa sohvankin

Jos sinun pitää joka kerta patistella itseäsi liikkumaan, et ole vielä löytänyt omaa lajiasi. Olisiko jokin kamppailulaji sinun juttusi tai ehkäpä sittenkin pallopeli tai ryhmäliikuntatunti?

Kokeile rohkeasti eri lajeja kunnes kolahtaa.

Kuntosalit ja seurat tarjoavat liikuntalajeja, joista et ehkä ole ikinä kuullutkaan. Ota ystävä tai perheenjäsen mukaan henkiseksi tueksi. Uusi laji voi viedä mennessään teidät molemmat!

Ohjatuilla tunneilla kokematonkin pääsee turvallisesti alkuun. Oppiminen ja kehittyminen tekee hyvää mielellekin. Ryhmäliikunta tuo myös sopivasti painetta pitää kiinni treeneistä. Kun on ilmoittautunut mukaan, ei kehtaa olla pois.

Monesti itse laji koukuttaa. Hiki virtaa, syke nousee, naurukin raikaa. Fyysinen suoritus voi olla melkoinen, mutta päällimmäiseksi jää hyvä mieli ja vetreä olo.

2. Liiku omista lähtökohdistasi vertaamatta muihin

Liikunnan on tarkoitus tukea arjessa jaksamista, ei imeä sinusta viimeisiäkin mehuja. Paljonko sinun elämääsi mahtuu liikuntaa realistisesti ajatellen?

Älä vertaa itseäsi muihin, vaan mieti omia lähtökohtiasi. Aseta realistisia tavoitteita itsellesi, esimerkiksi treenit kolmesti viikossa.

Jos olet töiden jälkeen puhki ja iltasi ovat täyttä hulabaloota, olisiko mahdollista pyhittää aamut liikunnalle? Laita treenikamppeet jo illalla valmiiksi ja aamupala jääkaappiin odottamaan, niin aamu sujuu kuin rasvattu.

Herätyskellon pirinä kukonlaulun aikaan ja lämpimästä sängystä lenkille tihkusateeseen voi tuntua ankealta ajatukselta. Mutta kuvittele lämmin suihku lenkin jälkeen ja herkullinen aamiainen terveen ruokahalun siivittämänä.

Saavut töihin letkeän virkeänä ja tehokkaana.

3. Älä haukkaa liian isoa palaa

Uusi vuosi, uusi elämä! Nyt itseä niskasta kiinni ja jumpalle joka päivä!

Tulos parin viikon hikoilusta: kipeys, jäykkyys ja tympeys. Eipä tullut sohvaperunasta taaskaan saliporkkanaa.

Älä soimaa itseäsi. Jos haluat liikkua enemmän, lisää sitä vähitellen – siltä tasolta millä olet nyt. Jos et ole juuri liikkunut, yksikin liikuntakerta viikossa on iso edistysaskel, joka kannattaa ehdottomasti ottaa.

Jos olet liikkunut aiemmin 1–3 kertaa viikossa, nosta määrää 2–3 kertaan viikossa ja pyri pitämään treeni säännöllisenä. Lisää kuukauden päästä määrä 3–4.

Jos olet tottunut liikkumaan 3–5 kertaa viikossa, liiku 3–4 kertaa säännöllisesti ja nosta määrää 4–5 kertaan silloin, kun arjen muu kuormitus sen sallii.

4. Rytmitä lepo ja liikunta itsellesi sopivaksi

Himoliikkujakin tarvitsee lepoa ja unta. Rytmitä arkesi siten, ettei kokonaiskuormitus kasva liian suureksi. Jos arkesi on jo kuormittavaa, varo vetämästä itseäsi piippuun urheilusuorituksilla.

Kukaan ei jaksa liikkua väsyneenä. Älä myöskään tee peräkkäisinä päivinä rankkaa lihaskuntotreeniä, vaan tarjoa kehollesi välillä aerobista liikuntaa tai vain köllöttelyä ja venyttelyä.

Sinä itse tunnet parhaiten, mistä kehosi tykkää ja milloin menee yli.

5. Yhdistä arjen pyöritys ja liikunta

Hyötyliikunta on mainio vaihtoehto niille, jotka ovat allergisia lenkkeilylle. Kun pyöräilee töihin, ei huomaa lenkillä käyneensäkään.

Kävele kauppaan, hae lapset kävellen tarhasta, liiku lasten kanssa, valitse hissin sijasta portaat, kanna naapurin mummon kauppakassit, siivoa, haravoi, kyyki puutarhassa.

Siinä tuli kaksi kärpästä yhdellä iskulla: työt tehdyksi ja päivän liikunta-annos suoritetuksi.

Entä jos sataa sammakoita tai peräti puukkoja, ettei ulos viitsi lähteä?

Kir-Fixin verkkokaupasta löydät välineet kotijumppaan

Meillä on hyvä valikoima vastuskuminauhoja, joilla voit treenata monipuolisesti vaikka tv:n ääressä.

Refit Pro vastuskuminauhat (3 tai 10 kpl pakkaus)

Iloisen väriset jumppakuminauhat eri vastustasoilla.

Supported Soul -vastusnauha

Kauniit mutta tehokkaat designvastusnauhat.

Pehmeä putkirulla

Jumpan jälkeen hieronta. Tämä putkirulla kohdistaa käsittelyn lihaksiin välttäen luita ja jänteitä.

Toivottavasti sait näistä vinkeistä apua oman liikuntainnostuksesi löytämiseen.

Liikuntapaikalle vääntäytyminen saattaa laiskottaa. Mutta kun treenin jälkeen lähtee kotia kohti endorfiinit suonissa hyristen, syksyn pimeys ei tunnu enää missään.

Lähteet

Nadia Ammouri
www.asikaiset.com

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat tarjoukset ja tuoreen blogin sähköpostiisi

Emme lähetä roskapostia! Lue Tieetosuojaseloste.