Katkaise stressi ja säilytä elämänilo

Stressi on hyvä renki mutta huono isäntä. Olemme luoneet itsellemme maailman, johon meitä ei ole luotu. Kiireen, vaatimusten ja suorittamisen maailman, jossa stressi jää päälle. Miten pidät stressin lestissään – hyvänä renkinä?

Stressi on elimistön turbotila, joka menee päälle, kun pitää maksimoida suorituskyky. Esimerkiksi silloin kun pitää paeta nälkäistä leijonaa. Onneksi se ei kauaa viitsi juosta, vaan säästää voimiaan.

Mutta nyt meillä on uudet ”leijonat”. Ja ne pysyvät sitkeästi kannoilla. Rahahuolet ovat siinä vielä huomennakin. Työkiireet eivät hellitä. Puhelin pitää meitä kynsissään ja syytää kysymyksiä, vaatimuksia ja muistutuksia.

Millainen sinä olet stressaantuneena? Napsitko herkkuja? Nukutko huonosti? Jääkö liikunta vähälle?

Juuri noin meille muillekin käy. Stressi rapauttaa ensimmäisenä terveellisen elämän kulmakiviä syömistä, liikkumista ja nukkumista. Suomen kieli on saanut hiljattain uuden sanankin: koronakilot.

Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi stressintorjuntaa terveellisten elämäntapojen avulla. Kun pidät huolta itsestäsi, stressi ei pääse syömään elämäniloasi. Se vain näykkäisee välillä.

Kerää voimia nukkumalla

Mikään kikka kolmonen ei korvaa unta ja lepoa. Hyvä päivä seuraa hyvin nukuttua yötä. Mene sitkeästi ajoissa nukkumaan.

Myös siivoaminen on liikuntaa! Lue blogikirjoituksemme Hyötyliikunnalla vuosia elämään ja elämää vuosiin

Hyötyliikunnalla vuosia elämään ja elämää vuosiin

Omassa olohuoneessakin saa hien pintaan. Tee esimerkiksi Amin Asikaisen kuntonyrkkeilytreeni. Lue blogikirjoituksemme josta pääset myös treeniin: Viisi syytä harrastaa kuntonyrkkeilyä

Viisi syytä harrastaa kuntonyrkkeilyä!

Syö itsellesi hyvä mieli

Olet mitä syöt. Syö siis ruokaa, josta saa ravintoa niin keholle kuin mielelle. Itsetehty ruoka hyvistä raaka-aineista on terveellistä. Ruoan tekeminenkin on terapeuttista.

Ole hyvä, tässä sinulle hyvän mielen ateriat koko päivälle – yhteistyössä Kir-Fix ja keittiömestari, ruokakirjailija Juho Hämäläinen.

Lataa reseptit itsellesi tästä (pdf)

Klikkaa ja katso reseptit:

Aamiainen

Chia-kookospuuro & tyrnishotti

Miten ihanaa onkaan herätä, kun valmis herkkupuuro odottaa jääkaapissa. Jos aurinko ei paista, niin pirteän tyrni-inkiväärishotin jälkeen paistaa. Hyvän mielen aamupala saa myös mahan kehräämään. Halaa itseäsi – tästä tulee mukava päivä.

Chia-kookospuuro (kahdelle)

400 ml kookosmaitoa
¼ dl chiansiemeniä
1 dl luomukaurahiutaleita
1 dl pensasmustikoita
3 mansikkaa lohkottuna
1 tl pientuottajan hunajaa tai agavesiirappia)

Sekoita chiansiemenet ja kookosmaito ja jaa kahteen aamiaiskulhoon. Tee marjasose. Lohko mansikat ja puolita mustikat. Lisää hunaja ja tilsi haarukalla soseeksi. Jaa sose puurojen päälle. Laita annokset yöksi jääkaappiin tekeytymään. Laita aamulla päälle vielä kaurahiutaleita ja nauti marjaisasta puurosta ja hyvästä aamiaisseurasta.

Tyrni-inkiväärishotti – aurinkoa päivääsi

60 ml Puhdistamon Inkivääri-omenashottia
0,5 dl tyrnimehua
1 tl hunajaa tai agavesiirappia

Sekoita ainekset ja heitä huiviin!

Lounas

Nokkossoppa, hamppuöljyä & paahdettuja kurpitsansiemeniä

Nam-nam nokkosta! Nokkossoppa tuo kevään lautaselle ja rintaan. Sopassa on herkullisen rouskuvia, suolaisia ja makeita sattumia. Aivan kuin elämässäkin.

Nokkossoppa  

1 l nokkosta (nuoret nokkoset kokonaan, varttuneemmista vain lehdet)
1 tlk kookosmaitoa
0,5 l vettä
1 sipuli
1 chili
1 pkt Violife Fetaa
1 cm x 1 cm inkiväärin pala
0,5 dl perunajauhoa
1 Reformin luomukasvisliemikuutio
Hamppuöljyä
Suolaa

Huuhtele nokkoset. Laita kattilaan 1 l vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Laita nokkoset kattilaan noin 1 minuutiksi ja poista vedestä. Voit käyttää ryöppäysveden vaikkapa kasvimaan lannoitteena.

Kuori ja kuutioi sipuli, viipaloi chili ja pieni inkiväärin pala. Voit poistaa chilistä siemenet ja valkoiset osat, jos haluat miedomman poltteen.

Laita toiseen kattilaan pohjalle öljyä ja kuullota sipulit läpikuultaviksi. Lisää joukkoon inkivääri ja chili, paista hetki. Lisää kattilaan vesi (0,5 l), nokkoset, kookosmaito ja kasvisliemikuutio. Keitä noin 5 min.

Laita keitto tehosekoittimeen tai sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi. Sekoita perunajauho tilkkaan vettä ja vispaa joukkoon. Kiehauta, niin keitto suurustuu.

Laita keitto lautaselle, murustele pintaan fetaa, ripottele paahdettuja siemeniä ja lisää ruokalusikallinen hamppuöljyä.

Paahdetut kurpitsansiemenet

100 g kurpitsansiemeniä
2 rkl hunajaa
Suolaa

Paahda kurpitsansiemeniä pannulla, kunnes ne saavat hieman ruskeaa väriä. Lisää pannulle suola ja hunaja, ota pois levyltä ja pyörittele siemenet hunajassa kauttaaltaan. Kaada leivinpaperille jäähtymään.

Ryhdikäs punajuuri-hamppusalaatti

Ryhdikäs punajuurisalaatti

100 g lehtikaalia
6 porkkanaa
1 pkt vuohenjuustoa tai vegaanifetaa
4 kpl pieniä punajuuria
100 g paahdettuja kurpitsansiemeniä (valmistus kuten nokkossopan reseptissä)
1 rkl hunajaa
Suolaa (myös karkea suola käy mainiosti)

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Laita kaikki juurekset ja suola vuokaan niin että pohja peittyy ja kaikki ainekset ovat kosketuksissa suolaan.

Laita uuniin noin 40 minuutiksi.

Riivi lehtikaalista varret pois ja pieni lehdet suupaloiksi. Laita ruokalusikallinen hamppu-limevinegrettiä kaalien joukkoon ja sekoita.

Hamppu-limevinegretti

½ limen mehut ja halutessasi kuorta maun vahvistamiseksi
2 dl hamppuöljyä
½ tl sinappia
2 rkl hunajaa tai agavesiirappia
Suolaa
Ripaus valkopippuria

Raasta limestä kuorta ja purista mehut kulhoon. Lisää joukkoon muut aineet paitsi hamppuöljy. Vispaa vispilällä sekaisin.

Kun aineet ovat sekoittuneet, lisää hamppuöljy ohuena nauhana koko ajan vispaten, jotta vinegretti sakeutuu.

Illallinen

Nieriää, tyrniä ja parsa-kikhernewok, jogurttikastiketta & korianteriöljyä sekä ryhdikäs punajuurisalaatti & hamppu-limevinegretti

Vesi kielelle, onni mielelle: rapsakat kasvikset, täyteläinen jogurttikastike ja mehevä nieriäfilee. 

Nieriää, tyrniä ja parsa-kikhernewok  

Vegaaninen vaihtoehto nieriälle: jalosavutofu.

Tyrni-jogurttikastike

1,5 dl turkkilaista jogurttia
¼ limen raastettu kuori
½ limen mehu
Teelusikan kärjellinen valkopippuria
1 tl tyrnimehua
Suolaa
1 tl hunajaa

Yhdistä kaikki ainesosat ja sekoita vispilällä. Laita kylmään

Korianteriöljy

1 pnt korianteria
2 dl kylmäpuristettua luomurypsiöljyä
Ripaus suolaa

Laita öljy, korianteri ja suola tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi vihreäksi öljyksi. Laita kylmään. 

Nieriä 

500 g ruodotonta fileetä
Suolaa
Pippuria 

Laita pannu lämpenemään keskilämmölle. Jaa nieriäfilee 3 osaan. Laita pannulle hieman öljyä ja paista fileitä nahkapuoli alaspäin, kunnes nahka on kullanruskea. Mausta suolalla ja pippurilla.

Parsa-kikhernewok

1 pnt parsaa
1 pss broccolinia
2 dl kikherneitä
1/2 granaattiomena
0,5 dl kaurakermaa
1 cm pala inkivääriä
2 dl vettä
1 chili
1 valkosipulin kynsi 
Suolaa
Pippuria

Pese parsat, poista kannat ja halkaise. Leikkaa parsat vielä puoliksi, laita sivuun.

Valuta kikherneet ja huuhtaise veden alla. Paloittele valkosipuli ja inkivääri pieniksi paloiksi. Poista chilistä siemenet ja valkoiset osat, suikaloi.

Laita pannulle öljyä ja kuumenna kuumaksi. Laita pannulle puolet parsoista ja broccolineista, paista noin 3 min. Lisää puolet chilistä, inkivääristä, valkosipulista ja kikherneistä.

Lisää pannulle noin 0,5 dl vettä, jotta vihreät kasvikset höyryttyvät. Kun vesi on haihtunut, lisää pannulle puolet kaurakermasta. Mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta ja laita paistos sivuun. 

Toista paistaminen lopuille raaka-aineille. 

Irrota granaattiomenasta siemenet. 

Kokoa annos näin:

Laita lautaselle wok ja reunalle jogurttikastiketta. Asettele nieriä wokin päälle ja sirottele päälle granaattiomenan siemeniä. Viimeistele annos korianteriöljyllä.

Lisää vielä ripaus rakkautta ja hyppysellinen hellyyttä. Tarjoa ystävillesi, rakkaillesi ja itsellesi.

Juho Hämäläinen on tehnyt yhdessä Sari Selkälän ja valokuvaaja Milla von Konowin kanssa ensimmäisen voikukalle omistetun ruokakirjan Voikukka! Pientareelta pataan. Tutustu kirjaan Milla von Konowin sivustolla.

Hoida asialliset hommat ja ole muuten kuin Ellun kana 

Mitkä asiat voit jättää tekemättä? Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos et hoida mieltäsi painavaa asiaa? Laita hommat tärkeysjärjestykseen. Saatat huomata, että listan pohjimmaiset jotenkin maagisesti hoituvat ilman sinua. Ne joko vain katoavat, koska olivat itse asiassa turhia – tai joku ihana ihminen ottaa ne hoitaakseen. Sinun tarvitsee vain pyytää. Sano kauniisti ei kiitos lisävelvoitteille.

Anna piutpaut suorittamiseen piiskaavalle ilmapiirille ja löhöä välillä tekemättä yhtikäs mitään. Teet jo parhaasi. Enempää ei voi keneltäkään vaatia.

Ammenna iloa ja intoa mukavasta tekemisestä

Nautitko musiikista, kirjoista, elokuvista, kirjoittamisesta tai taiteesta? Innostutko helposti uudesta ja haluat oppia lisää? Tee asioita, joista saat mielihyvää. Iloiseen mieleen ei stressin hammas pysty.

Tukeudu muihin ihmisiin

Puhu vaikeista asioista joko ystävälle tai ammattiauttajalle. Apua saa esim. MIELI Suomen Mielenterveys ry:ltä, jolla on mm. kriisipuhelin. 

Tukea ja apua | MIELI Suomen Mielenterveys ry

https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua 

Rakas lukija, mitä sinulle kuuluu tänään?

Jos tuntuu, että stressikäyrä alkaa nousta, ota hetki itsellesi. Palautumisvalmentaja ja joogaopettaja Kirsi Kankaanpää on tehnyt mieltä rauhoittavan läsnäoloharjoituksen. Tee harjoitus Kirsin kanssa täällä

 

Lue Suomen Mielenterveys Ry:n sivuilta lisää stressistä ja sen hallinnasta

Lähteet: PT Nadia Ammouri ja psykoterapeutti Marja Rask