Kalastuksen autuus – mitä muuta Ahti suo kuin kalaa?
Suomessa on kalastettu niin kauan kuin täällä on ollut asutusta – noin 11 000 vuotta. Nyt kalaa saa kaupasta, mutta todellisen kalaonnen voi edelleen kokea vain onkivavan varressa tuhansien järviemme rannoilla.
Haluaisitko sinäkin muinaisen metsästäjä-keräilijän jäntevän olemuksen ja kirkkaan katseen? Haluaisitko olla tyynempi, kärsivällisempi ja pitkäjänteisempi? Harrasta kalastusta!
Nyt sukellamme Ahdin valtakuntaan, jonka aarteet ovat tarjolla meille kaikille. Löydämme viisi syytä, miksi kalastus on loistava harrastus.

1. Kalastus on tehokasta liikuntaa
Kalastus tuntuu leppoisalta luontoretkeltä, mutta voi kuluttaa jopa 200 kaloria tunnissa. Tämä ei ole kalajuttu. Kalastaessa heittelet, kävelet maastossa ja mahdollisesti vielä tasapainoilet veneessä. Tasapainottelu pistää koko kropan töihin. Jumppaa saavat niin olkapäiden, selän kuin jalkojen lihakset.
Samalla kun saat mainiota kevyttehoista eli low-impact-liikuntaa, raitis ulkoilma tuulettaa keuhkot ja mielen.
Tiesitkö, että liikkumattomuus on neljänneksi suurin tappaja maailmassa WHO:n mukaan? Kalastajan paras saalis saattaakin olla lisää terveitä elinvuosia.
2. Kalastus on D-vitamiinin lähde
D-vitamiini vahvistaa luustoa ja vastustuskykyä. Elimistö valmistaa D-vitamiinia ihossa auringon UVB-säteilyn avulla. Kalareissu on hyvä aurinkokylpy. Muista kuitenkin suojata iho, silmät ja pää auringolta pilviselläkin säällä, sillä kalastajaa vaanii UV-yliannostuksen vaara. Ajantaju katoaa syntyjä syviä miettiessä, ja vilpoisa tuuli häivyttää auringon porotuksen.
D-vitamiinia saa myös ruoasta. Kalojen D-vitamiinikuninkaita ovat lohi, kuha, silakka ja siika. Pistä muuten saalis heti jäihin. Kesällä vedenkin lämpötila voi olla yli 20 astetta, ja pilaantuminen alkaa nopeasti.
3. Kalastus ja kalat tekevät hyvää näölle
Tutkimuksissa on todettu, että runsas sisätiloissa oleskelu voi lisätä likinäköisyyttä eli näkee lähelle muttei kauas. Ulkoilun taas tiedetään edistävän kaukonäön pysymistä terävänä. Onget olalle ja kalaan siis!
Kalat ovat silmänruokaa ihan kirjaimellisesti. Niiden sisältämät Omega-3-rasvahapot tekevät hyvää silmien lisäksi aivoille, sydämelle ja verenpaineelle. Raskaana olevan kannattaa syödä säännöllisesti rasvaista kalaa. Suomalaisen tutkimuksen mukaan se edistää sikiön näkökyvyn ja aivotoiminnan kehitystä.
4. Kalastus tuo mielenrauhaa ja kärsivällisyyttä
Kalastus treenaa myös mielen lihaksia. Kalastus vaatii pitkäjänteistä keskittymistä ja kärsivällisyyttä. Aikaa kuluu tuntitolkulla ilman että tapahtuu kerrassaan mitään. Paitsi kerran koho hieman värähtää, kun kala vie syötin. No, parempi onni ensi kerralla. Tyhjin käsin et silti kotiin lähde: olet saanut kosketuksen luontoon, sen parantavaan voimaan.
5. Kalastus tuo ihmiset yhteen
Kalastus on mukavaa yhdessäoloa, joka sopii kaikenikäisille. Ulkoilmalajina kalastus sopii yhteiseksi tekemiseksi myös korona-aikaan.
Yhdessä koetut elämykset muistetaan. Aurinkoiset päivät laiturilla onkien papan tai mummon kanssa. Kalakisa työkaverien kanssa. Itse pyydetty ja paistettu kala iltanuotiolla.
Anna sinäkin kalojen uida elämääsi. Kalastus tuo jännitystä ja rauhaa, treeniä ja rentoutusta, tiukkaa keskittymistä ja ajatusten nollaamista.
Kaipaatko apua kalastuksen aloittamiseen? Kokeneemmat neuvovat mielellään, ja voit lähteä apajille myös ammattioppaan kanssa. Veneitä ja kalastusvälineitä voi vuokrata.
Mutta ennen kuin lähdet, muista pari juttua:
Lähteet:
Fishing For Answers – The Final Report of the Social and Community Benefits of Angling Project
https://www.substance.net/wp-content/uploads/2013/06/Fishing-for-Answers.-Substance-2012.pdf
Mika Vornanen
https://www.haukikoira.fi/
HAUKIKOIRA – PIKEDOG (@mika_vornanen) • Instagram-kuvat ja -videot
Helpot kalareseptit hauesta ja muikusta
Nyt herkutellaan hauella, muikuilla ja perunoilla. Kaupan kalastiski pelastaa, jos ei itsellä nappaa. Jälkkäriksi jotain ihanaa omenasta ja mustikoista! Reseptit on suunnitellut Huurreoksan tilan isäntä Juho Huurreoksa.

Haukikakut
700 g nahatonta haukifileetä
1 lime
1 chili
½ puska korianteria
6 sipulin varret
1 valkosipulin kynsi
2 rkl Santa Maria Fish Sauce -kastiketta
2 rkl soijaa
1,5 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
Suolaa
Mustapippuria
Pankokorppujauhoja
Syväpaistoöljyä
Pilko haukifilee paloiksi (Y-ruotoa ei tarvitse poistaa) ja laita yleiskoneeseen leikkuuterä. Laita koneeseen hauki ja purista joukkoon limemehu. Lisää kaikki muut raaka-aineet paitsi korppujauho. Aja massaa tasaiseksi noin 1 minuutti täydellä teholla.
Voit kokeilla tuntuuko massassa ruodonpaloja paistamalla palan pannulla tai kypsentämällä mikrossa.
Laita syväpaistorasva lämpenemään liedelle. Ota kostealla lusikalla massaa ja painele siitä pihvi kostutetuilla sormilla. Pyöräytä pihvi korppujauhoissa ja paista. Kun pihvit ovat kullanruskeita, nosta pois rasvasta.
Tarjoile piffit huumaavan pottusalaatin kera! Kop Khun Khap!!
Tilliöljy
1 puska tilliä
4 dl rypsiöljyä
Suolaa
Laita tillit, öljy ja ripaus suolaa tehosekoittimeen. Sekoita noin 1 min kunnes öljy on tasaisen vihreää. Laita öljy jääkaappiin ja käytä huumavan perunasalaatin viimeistelyyn.

Huumaava perunasalaatti
1 kg Annabelle-perunaa tai edellisen päivän jämäperunat (tai muita pieniä perunoita, ei se ole niin nuukaa)
2 prk Valio Smetanaa
0,5 dl kuohukermaa
3 sipulin vartta
Tilliä
Mustapippuria
Suolaa
Keitä perunat kypsiksi ja jäähdytä. Pieni perunat isohkoiksi paloiksi. Laita pannu kuumenemaan ja lisää öljy.
Pieni sipulin varret. Lisää pannulle perunat ja paista hetki. Lisää joukkoon smetana, kerma ja sipuli. Sekoita.
Kypsennä salaattia noin 4 min kunnes neste pannulla ei ole juoksevaa. Lisää joukkoon tilli ja mausta pippurilla ja suolalla (voit viimeistellä koko komeuden vielä tilliöljyllä).
Tämä pottusalaatti saa kalastajan uimaan rantaan kesken kalareissun!

Muikkujippo
5 isoa muikkua
Vartaita
Voita
Ruisjauhoa
Suolaa
Ota perattuja muikkuja ja varrasta tikkuun. Pyöräytä muikut ruisjauhossa ja paista tikussa. Mausta suolalla.
Nauti muikut suoraan pannulta tai kokeile vaikka grillata näitä hauskoja tikkumuikkuja. Tikut voit vuolla itsekin.

Mustikkaa, omenaa, ihanaa!
4 omenaa
3 dl mustikoita (tuoreita tai pakastettuja)
1 dl luomusaksanpähkinöitä
1 prk Planti Kauravaniljakastiketta
Suolaa
Kanelia
Tummaa ruokosokeria
Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Ripottele uunivuoan pohjalle sokeria ja kanelia. Leikkaa omenoista viipale pois alaosasta ja laita uunivuokaan. Paahda uunissa 30 min. Anna omenoiden jäähtyä hetki, jotta voit paloitella ne.
Paahda saksanpähkinät pannulla ja mausta ripauksella suolaa. Leikkaa omenat suupaloiksi, poista siemenkodat ja kannat.
Laita omenat tarjoiluastioihin, lisää päälle mustikoita ja pähkinöitä. Kaada lopuksi päälle vaniljakastiketta. Nauti!
