Jopolla Inariin – Toni Nyström pistää pyörät pyörimään kiusattujen puolesta
Kiusaajat saapuvat, näytös voi alkaa. Koulu, työ tai joukkuetreenit merkitsevät taas painajaista tuhansille. Kunnes joku näkee hiljaisen hädän. Helsinkiläinen palomies-ensihoitaja Toni Nyström polkee syyskuussa Suomen halki kerätäkseen rahaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamisen vastaiselle työlle.
Edessä tietä 1200 km, alla pinkki Jopo. Toni lähtee matkaan 12.9., ja reitti kulkee Helsinki–Hämeenlinna–Tampere–Virrat–Lappajärvi–Ylivieska–Oulu–Kemi–Rovaniemi–Molkojärvi–Pokka–Hirvessalmi–Inari.
Tonin hyväntekeväisyystempauksen YouTube- ja muut somekanavat löydät täältä:
#jopollainariin #eikiusata
Toni pyöräilee jo toisen kerran Suomen halki herättääkseen keskustelua kiusaamisesta ja sen seurauksista. Vuonna 2021 hän keräsi 3 500 euroa polkemalla Jopollaan Helsingistä Rovaniemelle.
Katso tästä, millaisen yllätyslahjan Toni ja Kir-Fixin Katja silloin järjestivät eräälle kiusatulle teinille:
Tänä vuonna laitetaan yhdessä paremmaksi!
Liity sinäkin Tonin ja Kir-Fixin joukkueeseen auttamaan kiusattuja
Voit lahjoittaa haluamasi summan MLL:n MobilePay-numeroon 33356. Lahjoituksellasi tuet Tonin tempausta ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton työtä koulukiusaamista vastaan ja nuorten mielenterveyden puolesta.
Aihe on lähellä 38-vuotiaan Tonin sydäntä hänen omien kokemustensa vuoksi. Kir-Fix jututti Tonia kiusaamisesta lasten joukkueurheilussa.
Toni Nyström: ”Jokainen voi itse miettiä, miltä tuntuisi olla pelaamassa ja kuulla alatyyliin huudeltuja kommentteja pelitaidoista.”

Kir-Fix: Miten kiusaaminen ilmenee lasten joukkueharrastuksissa?
Toni: Lasten kesken kiusaaminen on tyypillisesti sitä, että vähätellään taitoja ja haukutaan varusteet. Myös mitätöinti ja sosiaalinen eristäminen ovat kiusaamista.
Kir-Fix: Millainen rooli valmentajalla on?
Toni: Itse olen pelannut jalkapalloa, ja näen että valmentajalla on suuri rooli pelaajan kehittymisessä sekä nuoren itsetunnon ja onnistumisen tunteen rakentumisessa. Täytyy muistaa, että valmentaja näyttää käytöksellään esimerkkiä lapsille. Huono esimerkki voi pahimmillaan johtaa kiusaamiseen joukkueessa.
Kir-Fix: Entä jos kiusaaja onkin valmentaja itse?
Toni: Tiedän itsekin tapauksia, joissa valmentajan käytös voidaan tulkita kiusaamiseksi. Usein tämä on sitä, ettei valmentaja anna peliaikaa tietylle lapselle. Pääsääntöisesti valmentaja on kuitenkin reilu auktoriteetti nuorelle.
Kir-Fix: Myös vanhempien räyhäämisestä lasten peleissä on käyty keskustelua. Onko sinulla kokemusta tällaisesta?
Toni: Kyllä, kentän laidalla näkee toisinaan huonoa käytöstä, joka on itse asiassa kiusaamista. Moititaan oman lapsen joukkuetoveria, joka menettää pallon vastustajalle. Kirotaan kun maalivahti ei saa torjuttua palloa. Käydään kuuluvalla äänellä keskustelua toisen vanhemman kanssa, kuinka joku pelaaja ei heidän mielestään ansaitsisi päästä kentälle, koska ei ole tarpeeksi taitava.
Kir-Fix: Mitä haluaisit sanoa kaikille lasten urheilun parissa toimiville?
Toni: Lapsi ei ole pieni aikuinen. Jokainen voi itse miettiä, miltä tuntuisi olla pelaamassa ja kuulla alatyyliin huudeltuja kommentteja pelitaidoista. Tärkeintä pitäisi olla se, että lapsi viihtyy ja saa harrastaa just sitä harrastusta jota haluaa ja kokee mielekkääksi – aikuisten kannustaessa.
Hyvä urheiluhenki on hyvinvointia myös työyhteisössä
Kesken hurjan kisan yksi juoksijoista kaatuu. Kisakumppani ojentaa kätensä ja auttaa hänet jaloilleen. Urheilun koskettavimpia hetkiä! Urheiluhenki (engl. sportmanship) tarkoittaa, että kilpailutilanteessakin osoittaa kunnioitusta ja reiluutta toisille pelaajille.
Urheiluhenkeä tarvitaan myös jokaisella työpaikalla, sillä yksikään työpaikka ei ole ristiriidaton onnela. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla ylimmät ystävät, mutta kaikilla on mukavampaa, jos pidetään kiinni kohteliaasta puheesta ja harkitusta käytöksestä.
Työterveyslaitos antaa esimerkkejä työpaikkakiusaamisesta ja epäasiallisesta käytöksestä:
- huutaminen, haukkuminen ja tilanteeseen sopimaton kielenkäyttö
- aiheeton arvostelu ja syyttely
- mitätöinti ja sosiaalinen eristäminen
- mustamaalaaminen
- naurunalaiseksi saattaminen
- tiedonvälityksen ulkopuolelle jättäminen
- osaamisen vähättely
Ei huudella kentän laidalta. Paitsi kannustushuutoja.