Ennaltaehkäisy moottoriurheilussa – Onni Korkeamäki mallioppilaana

Nuoren 16-vuotiaan motocross-urheilijan Onni Korkeamäen tallissa komisteli Yamaha Pw jo 4-vuotiaana. Onni ei ole vain toteuttanut intohimoaan, vaan myös ihailtavasti tunnistanut ennaltaehkäisyn merkityksen moottoriurheilussa jo nuoresta pitäen.

Taustaa 

Onni Korkeamäki on nuori 16-vuotias motocross- ja supermotokuljettaja. Hän aloitti kilpa-ajamisen jo nuorena ja on sittemmin edustanut Burt Racing-tiimiä menestyksekkäästi. Supermoto eroaa motocrossista siinä, että se yhdistää asfaltti- ja maasto-osuudet yhdeksi kilpailuradaksi, kun taas motocross-kilpailut ajetaan kokonaan maastoradoilla. Korkeamäki on ottanut nuorestä iästä huolimatta supermoton mestaruuskilpailukenttää erinomaisesti haltuun. Vuonna 2023 Onni kilpaili 250cc Husqvarnalla Suomen Cup Open -luokassa ja saavutti useita kärkisijoituksia kauden aikana. Hänen menestyksekkäitä kisojaan ovat muun muassa avauskilpailu Hyvinkäällä, jossa hän sijoittui toiseksi omassa luokassaan. Tämän lisäksi kauden päätöskilpailussa Imatralla hän voitti kaikki kolme erää ja varmisti näin Suomen Cupin mestaruuden ensimmäisellä kilpailukaudellaan. Hyvinkäällä käydyssä kilpailussa Korkeamäki sijoittui Open-luokan ensimmäiseksi ja toiseksi eri erissä, mikä todisti hänen taitotasoa ja intohimoa lajia kohtaan.

 

Moottoriurheilun varjopuolet

Vaikka moottoriurheilu tarjoaa adrenaliinia ja jännitystä parhaimmillaan, ovat motocross ja supermoto myös erittäin vamma-alttiita ja fyysisesti vaativia lajeja. Nopeat reaktiot, hallittu ajotekniikka ja fyysinen kestävyys ovat avainasemassa, jotka samalla harmillisesti nostavat niska-ja polvivammojen todennäköisyyttä. Niska-ja polvivammoja voidaan kuitenkin ehkäistä tehokkaasti käyttämällä asianmukaisia tukivälineitä, kuten niska- ja polvitukia. (BioMed Central.)

Kuvassa moottoriurheilijat Onni Korkeamäki (vas.) ja Saku Purtilo.

Haastattelimme nuorta kaksipyöräisen ammattilaista ja Team Kir-Fix urheilijaa aiheesta:

Kerro lyhyesti urastasi, miten olet päässyt siihen tilanteeseen missä olet nyt.

Korkeamäki: Harrastus alkoi 12 vuotta takaperin kun iskä kysyi, että haluanko käydä kokeilemassa kaverin motocross-pyörää Hyvinkään Flat Track radalla ja siitä se sitten alkoi. Ajaminen oli kivaa ja oma pyörä oli saatava. Ei mennyt kauaakaan, kun tallissa komisteli Yamaha Pw. Nykyään sitten ajellaan supermotoa ja motocrossia silloin tällöin.

Mitä Kir-Fixin tukivälineitä käytät ja miksi?

Korkeamäki: Molemmissa lajeissa, supermotossa ja motocrossissa, käytän Kir-Fixin Donjoy polvitukia,  ja tykkään itse erityisesti niiden koosta. Ne suojaavat jalkoja laajalta alueelta ja monesti on jääneet ikävät kolhut saamatta niiden ansiosta.

Mikä on ollut urasi kohokohta tähän mennessä?

Korkeamäki: Vaikka kauan olen ajanutkin niin ”ura” ei ole kauaa kestänyt ja taskussa ei ole vielä muuta, kun Open-luokan mestaruus supermotosta.

Mitkä ovat suurimmat vammat, joita olet kohdannut urheilijana? Jos niitä ei ole, kuinka olet välttynyt niiltä?

Korkeamäki: Vammoilta ja isommilta kivuilta ollaan selvitty. Polvituet estivät viime kauden keskeytymisen, kun Hyvinkään kisoja edeltävä treenipäivänä rytisi ja kovaa. Pelkillä mustelmilla ja lihaskivuilla selvittiin ja nekin jäivät erittäin huomaamattomiksi Revvin kuumageelin ansiosta.

Mitä tulevaisuuden tavoitteita sinulla on urallasi ja miten tukivälineet voivat auttaa sinua saavuttamaan ne?

Korkeamäki: Tavoitteena olisi voittaa S1-mestaruus Suomessa tai jossain muussa maassa sekä kiertää maailmalla haastamassa kovia kuskeja, jos vain vauhti ja rahat riittävät niin pitkälle. Uskoisin, että Donjoyn polvituet voivat helpottaa matkaa estäen kaatuessa tulevat loukkaantumiset.

 

Lopuksi

Onni Korkeamäen tarina on inspiroiva esimerkki nuoresta urheilijasta, joka yhdistää intohimon, taidon ja turvallisuuden saavuttaakseen menestystä kisoissa. Onnin tavoitteet ovat korkealla, ja hänen päättäväisyytensä sekä fiksu lähestymistapansa vammojen ennaltaehkäisyyn antavat vankan pohjan tulevaisuuden saavutuksille. Hatunnosto ennaltaehkäisyn mallioppilaalle – toivon mukaan kilometrejä ja mestaruuksia on vielä paljon edessä!  

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat tarjoukset ja tuoreen blogin sähköpostiisi

Emme lähetä roskapostia! Lue Tieetosuojaseloste.