Apua käsien nivelrikkoon ja reumaan

Ihmisen kädet ovat yksi evoluution ällistyttävistä luomuksista. Kun ihmiskäden huippukyky – tarkka pinsettiote – ei enää onnistu tuosta vain, huomaa kuinka tärkeät kädet meille ovatkaan. Käsien nivelrikko ja reuma aiheuttavat monenlaista hankaluutta, mutta onneksi apua löytyy kaupan hyllyltä.

Reumasairaudet näkyvät ja tuntuvat lähes poikkeuksetta käsissä. Sormet ovat jäykät, turvonneet ja kipeät. Reuma jäytää erityisesti sormien pikkuniveliä.

Monella on kokemusta siitä, miten lääkärillä on vaikeuksia saada kortisonipiikkiä pikkunivelten väliin. Sairaus vaurioittaa nivelten lisäksi pehmytkudoksia.

Reilu vuosi sitten esittelimme blogissa, millaisia kompressiotukia Kir-Fixiltä löytyy nivelrikkoon: https://kir-fix.fi/turvonnut-nivelrikkoinen-nivel-kaipaa-puristusta/

Kompressio eli puristus lievittää myös käden nivelrikon oireita.

Tuet ja lääkkeet toimivat pääsääntöisesti eri tavoin, mutta tarkoitus on sama: lievittää kipua. Erilaisten tukien tavoite on usein rauhoittaa tulehtunutta kudosta lisäämällä kompressiota ja estämällä ääriliikkeet. Nivelten liikeradat on silti tärkeää säilyttää.

Jotkin tuet hoitavat itse vaivaa kuten rannekanavaoireyhtymän hoidossa käytetyt yölastat. Käsi saa levätä eikä hermo pääse taittumaan hermopinteeseen.

Liike on paras ja ainoa lääke nivelrikkoon

Toistaiseksi nivelrikkoon ei ole olemassa parantavaa lääkettä. Nivelrikkoa voi hoitaa ja myös ennaltaehkäistä liikunnalla. Nivelrikkoa sairastava saa harrastaa kaikenlaista liikuntaa, joka vain itselle tuntuu mielekkäältä eikä kipeytä niveliä toistuvasti ja pitkäksi aikaa. Kannattaa ottaa omaan liikuntaohjelmaan monipuolisesti erilaista liikuntaa, kuten lihaskuntotreeniä, liikkuvuusharjoituksia ja venyttelyä.

Käsien niveliä ja lihaksia voi jumpata esimerkiksi näiden terapiapallojen avulla:

Yksityinen: Terapiapallosetti käsille

Kompressio auttaa sormen nivelrikon oireisiin

Muotonsa ansiosta sormet ovat kiitollinen kohde kompressiotuotteille; sormien nivelrikkoon kannattaakin kokeilla kompressiota. Tähän tarkoitukseen on kehitetty artroosihanskat, jotka kietoutuvat tiivisti sormien ympärille antaen sopivan puristuksen.

Kompressio perustuu mekaaniseen ulkoisen paineen lisäämiseen, jolloin laskimoveren ja lymfanesteen kierto tehostuu. Kompressiota käytetään Suomessa yleensä turvotuksen hoitoon ja jossain määrin kivun lievitykseen. Kivun lievittyminen perustuu osittain ihon tuntoaistiin. 

Kompressiotekstiilien koko on yhteydessä sen tuottamaan paineeseen. Siksi tekstiilin tiukkuus verrattuna raajan kokoon on hyvin keskeinen tekijä kompressiotuotteita hankittaessa.

Kir-Fixin Imak-tuoteperheestä löytyy kevyen kompression tuotteita, jotka sopivat arkiaskareisiin. Tuoteperhe sisältää kompressiotekstiilejä polvelle, kämmenen alueelle ja jalkaterään sekä laajasti vaihtoehtoja kämmenen alueen tuentaan.

Imak-tuotteet voivat vähentää turvotusta, reumaattista särkyä sekä nivelrikosta johtuvia kiputiloja. Tässä esimerkiksi IMAK-kompressiohanskat nivelrikon hoitoon.

Imak artroosikäsineet harmaa

Sairautta kuten hermopinnettä hoitavat tuet

Rannekanavaoireyhtymässä keskihermo on pinteessä ranteen alueella. Eräs riskitekijä hermopinteelle on nivelreuma. Nivelreumassa tulehdusnestettä kertyy rannekanavaan, mikä altistaa hermopinteelle. Hermopinne voidaan leikata, mutta tyypillisesti hoito aloitetaan konservatiivisesti eli ei leikkaushoidolla.

Yleensä rannekanavanoireyhtymän kipu voimistuu yöaikaan, koska ranne usein koukistuu nukkuessa. Yölasta estää ranteen ja siten hermon kipua aiheuttavan taittumisen. Lastan on hyvä olla pehmeä ja reunojen huoliteltuja, jotteivat ne riko ja hierrä ihoa.

Kir-Fixin valikoimasta löytyy tämä Ligaflex Classic -rannetuki, jota käytetään myös yölastana ranteen hermopinteen hoidossa:

Peukalon tyvinivelen eli CMC-nivelen nivelrikko

Nivelrikko aiheuttaa käden niveliin kipua, turvotusta, jäykkyyttä, epävakautta, virheasentoja sekä puristusvoiman heikkenemistä. Peukalon tyvinivelen eli CMC- nivelen nivelrikko heikentää käden toimintaa usein merkittävästi.

Alkuvaiheessa tyypillinen oire on peukalon puristusotteessa (pinsettiote) ja kiertoliikkeissä nivelen seutuun paikallistuva kipu. Tavarat tippuvat käsistä, avainta ja kynää on vaikea käyttää, kämmenen alue voi olla kosketusarka.

CMC-tuki kohdistaa tuen ja kompression oikeaan kohtaan, jolloin käden pinsettiote helpottuu. Tässä tuessa on muotoiltava lasta, joka ulottuu peukalohaasta ensimmäiseen tyviniveleen. Lastan avulla tuennan voimakkuutta voi säädellä.

Rannelasta nivelrikkoiselle ranteelle

Ranteen nivelrikon hoidossa voi käyttää kompressiotukea, joka puristaa rannetta kevyesti. Jäykemmät tuet myös estävät kipua tuottavia liikkeitä. Oireita voi helpottaa myös kylmähoidolla, kuten kylmägeeleillä ja -pusseilla.

Tuen valinnassa kannattaa huomioida käyttötarkoitus, istuvuus ja materiaali. Tärkeintä on hyvä istuvuus arjen askareissa. Laadukkaat materiaalit on helppo pitää puhtaana, eivätkä ne hankaa herkkää ihoa.

Kir-Fixin verkkokaupasta saat mm. tämän Push Care -rannetuen:

Tässäpä tiivis katsauksemme käden nivelongelmien tukiratkaisuista. Toivottavasti löydät näistä apua arkeen!

Kir-Fixin apuvälineteknikot neuvovat mielellään tuen hankkimissa. Varaa aika Vantaan myymälään puh. 010 400 6120 tai kysy lisätietoja info@kir-fix.fi.

Nivelrikko kädet saattavat hyötyä myös kollageenia ja hyaluronaattia sisältävästä ravintolisästä.

Lähteet

Partsch, H., 2003. Understanding the pathophysiological effects of compression. European Wound Management Association (EWMA). Position Document: Understanding compression therapy. London: MEP Ltd, pp.2-4. Viitattu 6.5.2022.

https://ewma.org/fileadmin/user_upload/EWMA.org/Position_documents_2002- 2008/Compression.pdf

Clark, M., 2003. Compression bandages: Principles and definitions. Position Document, European Wound Management Association (EWMA). Medical Education Partnership Ltd., London, pp.2-4. Viitattu 20.5.2022.

https://ewma.org/fileadmin/user_upload/EWMA.org/Position_documents_2002- 2008/Compression.pdf

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat tarjoukset ja tuoreen blogin sähköpostiisi

Emme lähetä roskapostia! Lue Tieetosuojaseloste.